Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/Rice01_voa_herman_150.jpg">Kondoliza Rajs: Niko nije spreman da dozvoli Severnoj Koreji da nastavi putem koji predstavlja pretnju za sve - 2005-03-19


U govoru koji je amerièka strana najavila kao jedan od njenih kljuènih nastupa, Kondoliza Rajs je naglasila da je vreme da Severna Koreja prestane da istièe da poseduje nuklearno oružje i poène da rešava to pitanje putem diplomatskih razgovora šest država. Kondoliza Rajs je pozvala sve zemlje da koliko mogu utièu na severnokorejsku vladu da se vrati pregovorima, èiji je cilj da se Pjongjang privoli da obustavi svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja. U svom današnjem govoru na Univerzitetu “Sofija” u Tokiju, Kondoliza Rajs je naglasila da Sjedinjene Države nemaju nikakvu nameru da napadnu Severnu Koreju, ali je nešto kasnije ipak upozorila.

“Predani smo diplomatskom rešenju, ali smatram da niko nije spreman da dozvoli Severnoj Koreji da nastavi putem koji predstavlja pretnju za sve.”

Vlada u Pjongjangu, koja tvrdi da proizvodi zabranjeno oružje kao preventivno sredstvo, saopštila je da se neæe prikljuèiti razgovorima sve dok se Kondoliza Rajs ne izvini zbog svoje ranije izjave da je Severna Koreja, kako je rekla državni sekretar, “ispostava tiranije”. Poèetkom ove nedelje severnokorejska državna novinska agencija nazvala je amerièkog državnog sekretara osobom “lišenom politièke razboritosti”. Kondoliza Rajs je, inaèe, tokom ove turneje veæ posetila Indiju, Pakistan i Avganistan. Iz Japana odlazi u Južnu Koreju i Kinu, gde æe apelovati na kineske zvaniènike da pomognu oživljavanje pregovora sa Pjongjangom. Rajsova, u meðuvremenu, nastoji da umanji oèekivanja da bi tokom njenog sadašnjeg puta moglo da doðe do preokreta.

XS
SM
MD
LG