Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/mvc5.jpg">Nadmetanje na svjetskom tržištu video igrica postaje sve zamiljivije - 2005-03-19


Trenutno – najviše pažnje privlaèi borba dva giganta - Nintenda i Sonija. Nintento je, nakon amerièkog i japanskog, i na britansko tržište izašao sa svojom DS, odnosno Duel Screen, konzolom. Konkurencija mu je najnovija Sonijeva igraèka – PSP, što je skraæenica za prenosnu, odnosno Portabl Plej Stejšn konzolu. Nadmetanje u Velikoj Britaniji je posebno interesantno, jer se radi o treæem po znaèaju svjetskom tržišt, na kojem se godišnje na konzole i softver potroši više od dvije milijarde funti.

U toku je bespoštedna borba za primat meðu proizvoðaèima video igrica. U jednom uglu je Nintendo sa svojom novom, Duel Screen konzolom koja pruža moguænost grupnog igranja sa korisnicima konzola u blizini i košta nešto manje od 190 dolara.

U drugom uglu je Soni, sa svojim ekvivalentnim proizvodom - Portabl Plej Stejšnom, koji æe potrošaèima biti dostupan tokom godine. Ima veæi ekran, na njemu možete gledati filmove, slušati muziku, ali morate platiti gotovo duplo u odnosu na Nintendo, koji je tržištem ruènih video igrica dominirao više od 15 godina svojim popularnim Gejmbojem.

Nintendov Dual Screen ima 15 igrica namijenjenih prvenstveno djeci.

Portparol kompanije Dawn Pain, sigurna je da æe Nintendo dobiti novu publiku i da æe novi proizvod biti veliki uspjeh.

Ne iznenaðuje da Soni tvrdi da je njegova nova konzola mnogo bolja.

Tokom promotivne prodaje u Japanu za samo jedan dan prodato je svih 200 hiljada konzola.

Uporedo sa smanjivanjem velièine hardvera – tržšte je raslo, tako da se izmeðu 1995. i 2003. godine pojavilo više od 350 razlièitih konzola. U 2003.-oj, obrt na svjetskom tržištu videoigrica bio je oko 18 milijardi dolara. Do 2007. oèekuje se da æe se oko videoigrica na tržištu okretati bar 39 milijardi dolara.

Kada se govori o kompjuterske igricama - teško jenešto proglasiti najnovijim i najmodernijim. Neki analitièari upozoravaju da bi brzina razvoja, mogla na kraju i da ugrozi ovaj biznis.

Sajmon Veb kaže da su ljudi pomalo izgubili osjeæaj da su video igrice pravljene radi zabave i da je vjerovatno konzola poput Nintendovog Duakl Screena, dobro rešenje jer omoguæava da se više korisnika meðusobno nadmeæu.

Drugi kažu da novi mobilni telefoni u sklopu kojih se nude sofisticirane igrice, muzièki plejeri i još štošta – mogu uèiniti da ruène videoigrice ubrzo poènu skupljati prašinu.

XS
SM
MD
LG