Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/walmart-facade_150.jpg">Vol-mart platio rekordnu kaznu u imigracionoj parnici - 2005-03-19


Maloprodajni gigant, Vol-mart je pristao da plati materijalnu odštetu od 11 miliona dolara zbog kršenja imigracionih propisa, odnosno zapošljavanja više stotina ilegalnih useljenika kao fizièke radnike u prodavnicama Vol-marta u 21. amerièkoj državi.

Pored ove sume koju je Vol-mart isplatio, 12 poslodavaca koji su dovodili radnike priznali su svoju krivicu i lièno su kažnjeni sa kaznom od po 4 miliona dolara.

Kazna od 11 miliona dolara u sluèaja Vol-marta najveæa je novèana kazna isplaæena do sada za rešavanje sporazuma u jednoj imigracionoj parnici.

Zvaniènik sekretarijata za domaæu bezbednost zadužen za imigraciona i carinska pitanja, Majkl Garsia saopštio je vest o postignutom dogovoru na konferenciji za novinare, ovde, u Vašingtonu.

“Vol-mart je pristao na nesvakidašnji dogovor da u narednih 18 meseci uspostavi program za obuku radnika kako bi se pobrinuo da se njegovi menadžeri, zaposleni i preduzimaèi pridržavaju zakona. Ovo je za amerièke korporacije prekretnica, kojim se pred njima postavlja zahtev visoke odgovornosti, što oèekujemo i od ostalih kompanija.”

Garsia je pohvalio Vol-mart za njegovu saradnju u istrazi koja je dovela do hapšenja oko 350 ilegalnih imigranata, od kojih je treæina veæ deportovana.

Najveæi broj ilegalnih radnika poreklom je iz Meksika, Èeške, Mongolije i Brazila.

U Sjedinjenim Državama, Vol-mart zapošljava više od milion radnika, dok je proslogodišnja ukupna prodaja iznosila više od 288 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG