Linkovi

Ljudska prava u Belorusiji


Prema redovnom godišnjem izveštaju američkog Državnog sekretarijata, stanje ljudskih prava u Belorusiji pogoršalo se tokom 2004. godine. Gradjanima te zemlje uskraćeno je pravo da menjaju svoju vladu. U oktobru je sproveden referendum kojim je ukinuto vremensko ograničenje na položaj predsednika. I taj referendum, i istovremeno održani parlamentarni izbori, nisu ispunuli demokratske standarde.

Vlada predsednika Aleksandra Lukašenka nije uložila nikakav uverljivi napor da rasvetli slučaj verovatnih ubistava novinara Dimitrija Zavadskog, opozicionih ličnosti Jurija Zakarenka i Viktora Gonèara i privrednika Anatolija Krasovskog. Nastavljajući svoju samovoljnu politiku, beloruske vlasti imenovale su Viktora Šajmana za šefa predsednikove administracije. Šajman je dovodjen u vezu sa nestancima Zavadskog, Zakarenka, Gončara i Krasovskog.

Vlada predsednika Lukašenka nastavlja sa progonom svojih političkih protivnika. Decembra 2004. jedan sud kaznio je opozicionog političara Mihaila Mariniča sa pet godina zatvora - kasnije smanjenih na tri i po godine - na osnovu politièki motivisane optužnice da je ukrao opremu jedne nedržavne organizacije. U stvari, oprema je bila vlasništvo amerièke vlade, koja nije nije podnela nikakvu tužbu protiv Marinièa. Takodje prošle godine, Lukašenkova vlada zatvorila je 25 nezavisnih listova, a drugima se mešala u rad. Beloruske vlasti izrièu velike novèane kazne novinarima i urednicima zbog kritika na raèun Lukašenka ili njegovih pristalica.

Gradjani Belorusije nestrpljivo išèekuju demokratske promene u svojoj zemlji, a prema reèima amerièkog državnog sekretara Kondolize Rajs, Sjedinjene Države podržavaju te njihove želje:

”Nemojmo se zavaravati, u našem svetu još postoje izolovana uporišta tiranije, a Amerika stoji uz ugnjenete narode na svakom kontinentu - na Kubi, u Burmi, Severnoj Koreji, Iranu, Belorusiji i Zimbabveu. Svet bi trebalo da primenjuje ono što je Natan Šaranski nazvao ”testom gradskog trga“ - ako neka osoba ne može da stane nasred trga i izrazi svoja gledišta bez straha od hapšenja, zatvaranja ili fizièkog nasrtaja, onda ta osoba ne živi u slobodnom društvu, veæ u društvu u kome vlada strah. Ne možemo biti spokojni sve dok ljudi koji žive u strahu ne budu najzad dobili svoje gradjanske slobode,“ rekla je Kondoliza Rajs.

Sjedinjenim Državama je u interesu unapredjivanje tih sloboda. To znači da će Sjedinjene Države podržavati razvoj i rast demokratskih pokreta i institucija širom sveta, pa i u Belorusiji.

XS
SM
MD
LG