Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/PersianMyComputer21May03_84.gif">Mnogi kompjuteri rade za drugog gazdu - 2005-03-18


Vlasnici privatnih kompjutera širom sveta koji koriste internet nastoje da, ukoliko mogu, dobiju neki od takozvanih bržih prikljuèaka.

Što je propusna moæ prikljuèka veæa, to je lakše pretraživati internet, slušati muziku, gledati vesti, razmenjivati poruke i uopšte raditi sve ono što se radi na internetu. U zemljama u kojima su telefonski impulsi jeftini kompjuteri èesto ostaju neprekidno povezani sa internetom. Ali, time se izlažu opasnosti da ih neki drugi gazda koristi za svoje poslove, èesto ne baš u skladu sa zakonom. Grupa struènjaka za bezbednost internetskih veza, okupljena oko projekta Haninet, ustanovila je da više od milion kompjutera u svetu povremeno radi i za nekog drugog osim za svog vlasnika. Najveæa otkrivena mreža tih, takozvanih ”zombi“ kompjutera, bila je sastavljena od èak 50 hiljada privatnih raèunara. Hakeri mogu da koriste tudje kompjutere zahvaljujuæi nedostacima operativnog sistema Vindous, iako te rupe delimièno mogu da se zakrpe besplatnim dodacima skinutim sa Majkrosoftovog sajta. Na nesreæu, mnoge vlasnike kompjutera mrzi da to uèine, dok drugi i ne znaju kako bi to uradili. Zombi kompjuteri koriste se najviše za slanje raznih reklama na milione adresa, za slanje virusa ili pak za zagušivanje odredjenih sajtova tako što veliki broj raèunara odjednom pokušava da se loguje na njihovu adresu. Struènjaci zato preporuèuju pravim vlasnicima kuænih kompjutera da se raspitaju o tome šta mogu da uèine za bezbednost svojih mašina.

XS
SM
MD
LG