Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/photo.com_us_new_york_houses_21apr04_eng_150.jpg"> Montažna kuæa koja se najpre naduva - a zatim postane trajna - 2005-03-16


Arhitekte i gradjevinski inženjeri odavno nastoje da smisle neki jednostavan i jeftin naèin za gradnju kuæa u siromašnim zemljama ili u podruèjima pogodjenim katastrofalnim nepogodama i ratnim razaranjima. Dva britanska inženjera smislila su nešto što su nazvala ”kuæom u vreæi,“ napravljenoj od specijalne tkanine impregnirane cementom.

Da bi se ova kuæa podigla treba samo dodati vodu, a zatim je napumpati vazduhom. Dvanaest sati kasnije, kada se cement osuši, kuæa postaje èvrsta. Prototip ove kuæe prikazan je na godišnjoj skupštini Britanskog društva za cement, kao jedan od novih naèina za korišæenje tog prirodnog materijala.

Autori kažu da su na ideju došli razmišljajuæi o tome kako je obièno jaje, srazmerno debljini svog zida, u stanju da izdrži velike sile. Njihova betonska kuæa na naduvavanje takodje je zaobljenog oblika, i nije predvidjena za trajni veæ za privremeni boravak.

Vreæa sa tkaninom impregniranom cementom teška je 230 kilograma, a u spakovanom stanju pogodna je za transport. Kada se naduva dobija oblik poluvaljka, korisne površine od 16 kvadratnih metara. Inaèe, plastièna vreæa u kojoj je spakovana istovremeno služi kao mera za vodu, tako da nije potrebno imati dodatne sudove za merenje. Cena se procenjuje na oko 2100 dolara, dok montažna kuæa iste velièine košta preko sedam hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG