Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/eu_solana_150_eng_3sep04.jpg">Havijer Solana u Prištini zatražio da se u najskorije vrijeme formira nova kosovska vlada - 2005-03-15


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana založio se danas u Prištini za što skorije formiranje nove kosovske vlade.

”Vladu bi trebalo oformiti što je prije moguæe, kako bi problemi bili riješeni i Kosovo krenulo naprijed”, kazao je Solana, koji se zauzeo se za stvaranje nove - široke vladajuæe koalicije.

Nakon razgovora sa kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i vršiocem dužnosti premijera Ademom Salihajem, Solana je rekao da je odgovornost za formiranje koalicione vlade na predsjedniku Kosova i da “on u tom kontekstu punu podršku EU”.

Rugova je istakao da na Kosovu nema institucionalne krize i dodao da æe novi premijer biti izabran na vrijeme.

“Usmjereni smo na bezbjednosni aspekt i stanje se stalno poboljšava nakon martovskih dogaðaja od prošle godine”, katao je Rugova.

Solana je u Pri[tinu doputovao u ponedjeljak uveèe, kada se sastao sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom.

Visoki predstavnik EU se danas sastaje i sa politièkim predstavnicima Albanaca i Srba.

Atentat na Rugovu

U Prištini je jutros, nedaleko od zgrade Vlade Kosova, aktivirana ekspolzivna naprava u trenutku prolaska automobila u kome je bio predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.

Rugova nije povrijeðen, ali je ošteæeno vozilo u kojem se nalazio. Prema podacima Kosovske policijske službe, ranjena je jedna osoba.

Zapadne agencije citiraju Ibrahima Rugovu koji je nakon napada, zahvaljujuæi Bogu što je preživio, rekao kako “na žalost, još postoje elementi koji žele da destabilizuju Kosovo”.

Agencija AP navodi da je eksplozivna naprava bila postavljena u korpi za otpatke.

Incident se dogodio upravo kada je predsednik Rugova vožen na sastanak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.

Bombaški napad na automobil predsjednika Kosova danas je oštro osudio Generalni sekretar Savjeta Evrope Teri Dejvis.

Na kuæu Ibrahima Rugove prošle godine je, iz vozila u pokretu, baèena ruèna bomba koja je eksplodirala u dvorištu. Tada niko nije povrijeðen, ali policija nikad nije utvrdila ko je odgovoran za taj bombaški napad.

XS
SM
MD
LG