Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/sonko.jpg">Nova generacija DVD diskova može da uskladišti šest puta više informacija - 2005-03-15


Na tržište je izašao novi format DVD-a, a borba izmeðu elektronskih giganata tek poèinje, zbog toga što razlièiti proizvoðaèi zagovaraju svoje verzije. U pitanju su takozvani super DVD diskovi, sa snimcima visoke rezolucije, koji bi trebali da donesu revoluciju u filmsku distribuciju i industriju kompjuterskih igara.

Jedan od novih diskova, takozvani Blu Ray, koji je ime dobio po boji laserskog zraka koji se koristi za njegovo èitanje i pisanje, predstavljen je na CEBIT-u. Iza ovog proizvoda stoje dva elektronska giganta – Sony i Apple. Ostale elektronske kompanije podržavaju konkurentski format poznat kao HD-DVD.

«Puno ljudi nije ni svesno da su snimci na današnjim DVD-ima u standardnoj rezoluciji, tako da moramo da koristimo novu generaciju diskova za televiziju visoke definicije.» kaže Viktor Macuda, potpredsednik asocijacije Blu Ray.

Blu Ray sadrži èak 6 puta više informacija od sadašnjih diskova, a njegovi autori navode da æe lako sadržavati filmove i više hiljada muzièkih fajlova.

Naravno postoji i novi hardver, takozvani BD rom-ovi, gde možete da snimate i reprodukujete nove diskove, a cela nova tehnologija je kompatibilna i sa postojeæim CD i DVD sadržajima. Situacija u dobroj meri podseæa na 1980-e kada su VHS i Betamx podelili industriju na 2 tabora. Tada je pobedio jeftiniji i tehnièki slabiji sistem. Danas je Blu Disk vec dobio podršku od velikana poput Dizni korporacije i velikih proizvoðaèa igara. Ali, kod god da odnese pobedu na ovom novom terenu, imaæe pred sobom tržište vredno na milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG