Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/new_cellphones.jpg">Da li vam je to mobilni telefon ili džepni kompjuter? - 2005-03-11


Sada je veæ svima manje-više jasno: mobilni telefoni uporno nastoje da postanu kompjuteri koje æe jednoga dana svako imati u džepu.

Nastojanje je sasvim razumljivo - u pitanju je redovan prihod od miliona i miliona pretplatnika. Južnokorejska firma Samsung prikazala je novi mobilni telefon, sa vindous operativnim sistemom i hard drajvom od tri gigabajta. Ovaj drajv slièan je onom koji se ugradjuje u popularni Eplov MP3 plejer Mini iPod, sa veoma malom potrošnjom baterija i prostorom za oko hiljadu muzièkih numera. Naravno, bilo je samo pitanje vremena kada æe mobilni telefoni dobiti i MP3 plejer, jer, zašto bismo kupovali posebne uredjaje za jedno i drugo kada je moguæe sve smestiti u isto kuæište.

Pored ovoga, telefon sa oznakom SGH-I300 ima sve druge, sada veæ standardne dodatke - digitalni fotoaparat osetljivosti 1,3 megapiksela, bežiènu vezu sistema Bluetooth, kao i moguænost prenošenja podataka infracrvenim kanalom ili preko univerzalnog USB kabla. Ovo još nije pravi džepni kompjuter, ali se može smatrati produžetkom kuænog kompjutera, jer kada dodjete kuæi lako možete da prebacujete šta hoæete sa jednog na drugi - muziku, fotografije, beleške, adrese, pisma... sve što držite u kuænom kompjuteru, odnosno sve što ste primili preko mobilnog. Samsung još nije objavio kada æe se novi telefon pojaviti u prodavnicama, niti koliko æe koštati. Ali to æemo svakako uskoro saznati. U protivnom, mogao bi da zastari.

XS
SM
MD
LG