Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_lebanon_prime_minister_Omar_Karami_10mar05_210.jpg">Omar Karami ponovo premijer - 2005-03-10


Predsednik Emil Lahud ga je danas i formalno proglasio za premijera, pošto ga je juèe u parlamentu podržala i veæina poslanika. Bela Kuæa je danas demantovala izveštaje da podržava napore Francuske i Ujedinjenih Nacija da se legalizuje uèešæe Hezbole u politièkom životu Libana.

Predsednik Emil Lahud ga je danas i formalno proglasio za premijera, pošto ga je juèe u parlamentu podržala i veæina poslanika. Bela Kuæa je danas naèe demantovala izvještaje da podržava napore Francuske i Ujedinjenih Nacija da se legalizuje uèešæe Hezbole u politièkom životu Libana.

U meðuvremenu, nastavljeno je povlaèenje sirijskih trupa iz priobalnih i centralnih djelova Libana ka pograniènim oblastima na istoku. Agencija Rojters objavila je kako je deo sirijskih vojnih kovoja veæ prešao granicu i vratio se u Siriju. Sjedinjene države, EU i arapski susedi Sirije zatražili su od vlade u Damasku da do majskih izbora, iz Libana povuku sve vojnike i agente obavještajne službe.

Palestinski predsednik Mahmud Abas oèekuje da æe lideri svih 13 palestinskih grupa, na sastanku u Kairu iduæeg utorka, prihvatiti primirje sa Izraelom. Organizator sastanka je egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je danas, u Šarm-el-Šeiku, razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Šaulom Mofazom o bezbednosnim pitanjima i planovima za pograniènu oblast izmeðu Egipta i pojasa Gaze, posle povlaèenja izraelskih snaga. Izraelski vicepremijer Šimon peres pohvalio je danas novo palestinsko rukovodstvo koje se kako je rekao – protivi terorizmu i nastoji da oèuva krhko primirje sa jevrejskom državom. Palestinci su konaèno zakljuèili da im teror donosi više štete nego nade, rekao je Peres obraæajuæi se novinarima u Madridu. U govoru na danas završenoj meðunarodnoj Konferenciji o demokratiji, terorizmu i bezbednosti, kojom je španska prestonica obeležila i godišnjicu teroristièkih napada na gradski željeznièki transport, u kojima je ubijena 191 osoba, generalni sekretar UN Kofi Anan predložio je izradu sveobuhvatnog meðunarodnog sporazuma o borbi protiv terorizma, koji bi istovremeno garantovao poštovanje ljudskih prava. Anan je zatražio da se uèini sve da se teroristi onemoguæe da orgnizuju napade nuklearnim oružjem. Generalni sekrtar NATO Jap de Hop Shefer najavio je spremnost Saveza "da u borbi protiv terorizma primenjuje vojnu silu".

Predsednik SCG Svetozar Maroviæ izrazio je spremnost državne zajednice da doprinese u globalnoj borbi protiv terorizma, navodeæi kako su uspeh dijaloga i evropeizacija ciljevi njegove vlade. "Terorizam je bolest za koju civilizacija mora da naðe lek u zajedništvu i solidarnosti svih vera i nacija”, rekao je Maroviæ.

Mohamed Sohail koga je prošle sedmice uhapsila pakistanska policija danas se pojavio pred sudom koji ga je pod optužbom da je organizovao bombaški napad na hotel Šeraton u Karaèiju 2002. u kojem je ubijeno 11 francuskih državljana, u odsustvu osudio na smrt. Sohail je, prema nekim informacijama, kamerom snimio èin svirepog ubistva amerièkog novinara Danijela Perla, mada ta optužba nije dokazana, pošto je odbio da saraðuje sa lokalnim organima vlasti. Sohail se tereti i za organizaciju 2 pokušaja atentata na predsednika Perveza Mušarafa. Èeèenski pobunjenici objavili su da æe Abdul-Kalima Sajduljajev naslediti ubijenog lidera Aslana Mashadova. Sajduljajev je bivši èelnik èeèenskog islamskog suda i blizak saradnik ubijenog Mashadova, èija je porodica – u meðuvremenu - apelovala na meðunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Kremlj da joj se preda telo Aslana Mashadova, kako bi ga sahranili.

Francuski ministar odbrane Mišel Aljo-Mari obišla je danas uoèi susreta sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, vašingtonski memorijal posveæen Drugom svetskom ratu i tom prilikom izrazila zahvalnost Sjedinjenim državama za pomoæ u oslobaðanju Francuske od nacista. Nikada neæemo zaboraviti žrtvu Amerikanaca koji su nas oslobodili od diktature, kazala je francuska ministarka. Mišel Aljo-Mari sastala se sinoæi sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

XS
SM
MD
LG