Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/haradinaj1.jpg">Ramuš Haradinaj doputovao u Hag, detalji optužnice još nisu objavljeni - 2005-03-09


Ramuš Haradinaj otputovao je u Hag, u sredu oko 11 sati, iz Prištine, avionom KFOR-a. Sa Haradinajem je u Hag otputovao i regionalni komandant bivše Oslobodilaèke vojske Kosova, Ljah Brahimaj, u vreme OVK poznat i kao "komandant Madžupi".

Prištinski dnevnici "Koha ditore" i "Ljajmi" objavili su da je Haški tribunal podigao optužnice i protiv Brahimaja i protiv Idriza Baljaja - još jednog od pripadnika bivše OVK.

Haradinaj je u utorak, pošto mu je uruèena optužnica, podneo ostavku na funkciju premijera Kosova i poruèio da se ne oseæa krivim.

Pošto se sada u Haškom tribunalu optužnice otvaraju tek po dolasku optuženih u Tribunal, još se ne zna za šta je Haradinaj taèno optužen, ali se spekuliše da je reè o zloèinima u vreme oružanih sukoba 1998. i 1999. godine.

Studenti demonstrirali u znak podrške bivšem premijeru

U utorak uveèe u Prištini je, uz jako obezbeðenje pripadnika kosovske policijske službe, nekoliko stotina studenata demonstriralo u znak podrške Haradinaju. Incidenata nije bilo.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, apelujuæi na graðane da saèuvaju mir i poštuju odluke lokalnih i meðunarodnih vlasti u pokrajini, ocenio je da je odluka Haradinaja da podnese ostavku i preda se Haškom tribunalu "veliki gest za slobodu i nezavisnost Kosova".

Èelnik politièke koalicije ORA, Veton Suroi, smatra da je Haradinaj svojim postupkom dokazao ne samo svoju, nego i zrelost Kosova u celini.

XS
SM
MD
LG