Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_john_bolton_UN_nominee_07mar05_210.jpg">Džon Bolton predložen za novog amerièkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama - 2005-03-08


Amerièki predsednik Buš naimenovao je bivšeg podsekretara za kontrolu naoružanja i meðunarodnu bezbednost Džona Boltona za novog ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

"Predsednik i ja zamolili smo Džona da prihvati posao, jer on zna kako da ga obavi. On je diplomata, koji odluèno zastupa svoje stavove, a na dosadašnjim dužnostima, posebno u multilateralnim pregovorima, bio je uspešan”, kazala je predstavljajuæi Boltona, državni sekretar Kondoliza Rajs.

Džon Bolton je kao podsekretar za kontrolu naoružanja i meðunarodnu bezbednost u protekle èetiri godine ostao upamæen po oštrim kritikama Irana i Severne Koreje, zbog njihovoh nastojanja da obezbjede oružje za masovno uništenje.

Prihvatajuæi naimenovanje, Bolton je pred novinarima izjavio da njegov minuli rad pokazuje da jasno podržava delotvornu multilateralnu diplomatiju, bilo da se radi o inicijativama za neširenje nukleranog oružja, globalnom parterstvu u Grupi osam ili usvajanju rezolucija UN.

“ Saradnja sa drugima je od kljuènog znaèaja da bi se oèuvala bezbednost u svetu. Svi se slažemo da se SAD suoèavaju sa brojnim izazovima i da moramo da zaštitimo našu zemlju i sve narode privržene slobodi. Tesna saradnja u èasnoj tradiciji iskrene komunikacije je kljuèna za ostvarenje zajednièkih ciljeva, a UN nam pružaju priliku da to i ostvarim”, rekao je Bolton.. Boltonovo naimenovanje trebalo bi da potvrdi Senat.

Demokrate i neki republikanski senatori nisu bili oduševljeni izborom. Senator Džon Keri je upitao zašto bi na mesto ambasadora u UN bio postavljen neko ko je mnogo puta iskazao prezir prema saradnji sa saveznicima.

Republikanski senator Èak Hejgel je izrazio sumnju da æe Bolton pomoæi uspešnom obavljanju preko potrebnih reformi Svetske organizacije. Generalni sekretar UN-a Kofi Anan rekao je, meðutim, da se raduje Boltonovom dolasku u sedište organizacije.

XS
SM
MD
LG