Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pd_russian_tooth_150.jpg">Proces kuvanja hrane okrivljuje se za savremene zubne probleme - 2005-03-06


Tokom jednog nedavno sprovedenog istraživanja utvrðeno je da pronalazak procesa kuvanja i kuhinjskih alatki za obraðivanje hrane može biti razlog za to što od svih živih biæa ljudi imaju najkrivlje i najgušæe rasporeðene zube.

Ljudska vilica i zubi smanjivali su se od vremena naših majmunolikih predaka. Njihova izbaèena donja vilica možda ne izgleda privlaèno, ali njihovi zubi imali su bolji razmak i meðu njima je vladao veæi red nego što je to sluèaj sa našima. Mi imamo tanje zube, ali su oni gusto smešteni u male vilice, èesto jedan preko drugog. Za razliku od drugih sisara, naši umnjaci nekada nemaju mesta da izrastu. Antropolog na Univerzitetu ”Džordž Vašington“, Piter Lukas, kaže da je vilica modernog èoveka u haosu.

”Zubi su najèešæe tako ispreturani da je neophodno nositi protezu da bi se ispravili. U vilici nema dovoljno mesta. I na kraju, zubi su èesto bolesni. Ako su zubi ispreturani tako da ne možemo da ih èistimo od ostataka hrane, veæa je šansa da doðe do oboljenja desni, što je tipièno za ljude modernog doba“.

Piter Lukas za tu situaciju okrivljuje pronalazak kuvanja i drugih metoda za obraðivanje hrane, poput seckanja i mlevenja. To možda èini hranu ukusnijom, odnosno lakšom za žvakanje od sirove hrane kakvu su jeli naši davni preci u divljini. Meðutim, na nedavnoj nauènoj koferenciji u Vašingtonu, Lukas je izjavio da je u ljudskoj usnoj duplji to imalo negativan efekat, jer su se zbog manjih deliæa hrane i manje tvrdih obroka i zubi i vilica znatno smanjili. Antropolog Univerziteta ”Džordž Vašington“ Bernard Vud, koji nije uèestvovao u ovoj studiji, slaže se da smo se promenili i da smo sada prilagoðeni da jedemo samo mešu hranu, ali primeæuje i da se ljudski vek, možda upravo zahvaljujuæi tome, znatno produžio. Zubari širom sveta trebalo bi da budu oduševljeni ovim trendom evolucije.

XS
SM
MD
LG