Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/nasa_shuttle_launch2_23nov02_150.jpg">NASA pozvala novinare da prisustvuju pripremama astronauta za let šatla ”Diskaveri“ - 2005-03-05


Posle tregedije šatla ”Kolumbija“, Flota je veæ dve godine prizemljena, a NASA je sada rešena da pokaže da je spremna da se vrati u svemir.

Tokom priprema za boravak u otvorenom svemiru, astronauti vežbaju u simulaciji bestežinskog stanja u najveæem bazenu na svetu. Èak za vreme priprema, NASA mora da odgovori na brojna bezbednosna pitanja, pre uzletanja šatla ”Diskaveri“. Još uvek traju ispitivanja koja treba da utvrde koliko ošteæenja letelica može bezbedno da podnese, a za sada izgleda da bi ošteæenja koja su veæa od santimetra mogla da predstavljaju opasnost. Istovremeno, NASA još pokušava da pronaðe pouzdan naèin za popravak ošteæenja na zaštitnim ploèama i krilima letelice.

”Proces podseæa na stavljanje fila na tortu“, kaže Dejna Vajgl, inženjer Amerièke svemirske agencije. Sve opcije su u igri, a NASA priznaje da neæe imati apsolutno pouzdan metod do dana poletanja. Ipak, komandir šatla, Ajlin Kolins, naglašava da je spremna:

”Vreme je da se vratimo u svemir. Da li zaista želimo da odlažemo misiju za još šest meseci ili godinu dana, da bismo pronašli naèin za savršene popravke? To je pravo pitanje“.

NASA je preduzela mere kako bi spreèila da se ponove ošteæenja koja su izazvala eksploziju šatla ”Kolumbija“, tako što je redizajnirala gorivne rezervoare, što bi trebalo da umanji moguænost da se komad izolacije otkaèi i probuši krilo letelice.

“Preduzeli smo opsežne mere kako bismo spreèili da se bilo šta otkaèi sa letelice tokom poletanja, tako da je rizik umanjen. Da li je sveden na nulu? Nije, ali nikada nije bio manji“, smatra Pol Hil, direktor leta u Amerièkoj svemirskoj agenciji.

Na Agenciju se vrši odreðeni pritisak da se vrati u svemir, ne samo zbog završetka meðunarodne svemirske stanice, veæ i da bi dokazala da je u stanju da da obavi uspešan let. Istovremeno, NASA insistira na tome da neæe poleteti 15. maja, ako ne bude sigurna da je šatl spreman.

XS
SM
MD
LG