Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/apPresidentBush4Mar05150.jpg">Buš: Sirija mora u potpunosti da povuèe svoje trupe i bezbednosni aparat iz Libana, izjavio je predsednik - 2005-03-04


Predsednik Buš pozdravio je poziv Saudijske Arabije za potpunim povlaèenjem sirijskih trupa iz Libana, kao što su to veæ zahtevale Evropska Unija, Egipat i Sjedinjene Države.

“Liban je demokratija i mi snažno podržavamo demokratiju. Veoma sam zadovoljan što je saudijski prestolonaslednik Abdulah uputio istu takvu poruku. Svet poèinje da govori ujedinjenim glasom. Mi želimo da demokratija u Libanu bude uspešna i znamo da ne može uspeti sve dok je pod stranom okupacijom. Ta strana sila je Sirija”, rekao je predsednik Buš.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad juèe je otputovao u saudijsku prestonicu Rijad u nadi da æe dobiti saudijsku podršku pred predstojeæi samit Arapske lige. Meðutim, saudijski prestolonaslednik Abdulah poruèio je sirijskom predsedniku da povuèe trupe iz Libana i okonèa izolaciju svoje zemlje, što je pored Saudijske Arabije Damasku poruèeno i iz Egipta. Damask tvrdi da su oko 14 hiljada sirijskih vojnika u Libanu neophodni za održavanje bezbednosti u toj zemlji, koji je prošla 15-godišnji graðanski rat. Damask je saopštio da æe razmotriti delimièno povlaèenje, meðutim, po reèima predsednika Buša, to je neprihvatljivo:

“Ne može se pribeæi polu-merama. Kada Sjedinjene Države, Francuska i druge zemlje kažu povlaèenje, mi mislimo na potpuno povlaèenje, a ne delimiène mere”, istakao je predsednik Buš.

Predsednik Buš danas je govorio na jednom skupu u državi Nju Džerzi, u kojoj je živeo veliki broj žrtava teroristièkih napada 11. septembra 2001. Buš je istakao da pobeda nad teroristima Al Kaide iziskuje širenje nade i slobode širom sveta putem demokratskih procesa.

Britanski šef diplomatije Džek Stro, predlaže da meðunarodne mirovne trupe osiguravaju bezbednost u Libanu tokom i posle sirijskog povlaèenja iz zemlje. Stro se založio za poveæanje broja mirovnih trupa Ujedinjenih nacija u Libanu, kako bi se posle povlaèenja sirijskih trupa garantovala bezbednost u zemlji. Britanski šef diplomatije najavio je moguænost da Svetska organizacija podrži povlaèenje sirijskih snaga iz Libana.

“U južnom Libanu veæ je rasporeðen jedan broj vojnika iz sastava mirovnih trupa Ujedinjenih nacija. Moguæe je da se tokom postepenog sirijskog povlaèenja, koje mora da bude brzo, ali ipak postepeno, u Libanu poveæa prisustvo meðunarodnih mirovnjaka”, rekao je britanski šef diplomatije Džek Stro.

Stro je dodao da se o tome, neformalno, veæ razgovaralo u Ujedinjenim Nacijama i podvukao da je apsolutno iskljuèena moguænost primene vojne sile kako bi se Sirija natjerala na povlaèenje iz Libana. ”Povlaèenje 15 hiljada sirijskih vojnika je obavezno ukoliko Damask želi dobre odnose sa meðunarodnom zajednicom”, dodao je britanski šef diplomatije Džek Stro.

“Ako povuku svoje trupe, biæe deo meðunarodne zajednice, a ukoliko to ne uèine svet bi mogao prema njima da se odnosi kao prema zemlji izopštenoj iz meðunarodne zajendice. I to ne samo zapad, veæ i arapski susedi Sirije”, istakao je Stro.

Britanski šef diplomatije Džek Stro je antisirijske proteste koji su buknuli posle ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja uporedio sa antikomunistièkom “plišanom revolucijom” u Èehoslovaèkoj, 1989. godine. Stro je takoðe ocijenio da su izbori u Iraku, Avganistanu i na palestinskim teritorijama podstakli želju za demokratijom širom Bliskog Istoka.

XS
SM
MD
LG