Linkovi

09. marta 1918. godine roðen književnik Miki Spilejn  - 2005-03-03


09. marta 1918. godine u Bruklinu, u Njujorku roðen je amerièèki pisac Miki Spilejn, èije puno ime je bilo Frenk Morison Spilejn. Spilejn se proslavio detektivskim romanima, posebno onima u kojima je glavni lik detektiv Majk Hamer. Njegovi romani obilovali su nasiljem i seksom, likovi su bili upeèatljivi, a dijalozi su se obilato koristili kolokvijalnim reènikom. U to vreme, Spilejnov naèin pisanja smatrao se šokantnim i previše slobodnim, o èemu svedoèe redovi iz njegovog romana ”Ja sam porota“ iz 1947:

”Imala je noge od milion dolara, i uopšte ih nije krila. Njena pojava i posao sekretarice skoro da su bili nespojivi u kancelariji. Svoju crnu kosu nosila je ošišanu kao paž, a njene tesne haljine podseæale su me na krivine autoputa u Pensilvaniji, svaki put kad sam je krišom pogledao. Ali, nemojte pomisliti da je bila laka ženska. Jednom sam je video kako je efikasno otkaèila nekog mangupa. Kada je trebalo, umela je da skine cipelu i razbije nekome glavu za tren oka“.

Knjige Majka Spilejna prodate su u više od sto miliona primeraka širom sveta. Osamdeset sedmogodišnji Spilejn prodao je autorska prava svojih mnogih knjiga za snimanje filmova i televizijskih serija.

XS
SM
MD
LG