Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_indonesia_bashir_03mar05_210.jpg">30 meseci robije za Bašira - 2005-03-03


Duhovni voða organizacije Džema Islamija, Abu Bakir Bašir osuðen je danas u prijestonici Indonezije na dvije i po godine strogog zatvora zbog umiješanosti u teroristièke napade na Baliju i u Džakarti. U napadu na Baliju prije dvije godine ubijeno je više od 200, a u Jakarti 12-toro ljudi30 meseci robije za Bašira Sjedinjene države i Australija saopštile su da su razoèarane visinom kazne koju je Bašir dobio, dok su advokati lidera Džeme Islamije najavili žalbu istièuæi da je proces protiv Bašira bio politièki motivisan. Rusija se pridružila meðunarodnim apelima da Damask opozove 14 hiljada svojih vojnikak, stacioniranih u Libanu. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je BBC-u, meðunarodna zajednica mora osigurati da povlaèenje sirisjih snaga ne poremeti krhku politièku ravnotežu u Libanu.

Regionalne sile Saudijska Arabija i Egipat iskazale su, tokom današnjeg samita Arapske lige u Kairu, spremnost da posreduju u nastojanjima da Damask udovolji meðunarodnim apelima. Egipatski predasjednik Hosni Mubarak objavio je da Kairo i Rijad pokušavaju da naðu aranžman u okvirima sporazuma iz 1989. godine kojim je okonèan graðanski rat u Libanu i prošlogodišnje rezolucije UN-a kojom se poziva na povlaèenje stranih trupa iz te zemlje. O tome je sirijski predsjednik Bašar Al Asad danas razgovarao i sa saudisjkim princom Abdulom.

Generalni sekretar Svjetske organizacije Kofi Anan najavio je da æe na Bliski istok poslati sepcijalnog izaslanika koji æe se ukljuèiti u pregovore o eventualnom sirijskom povlaèenju iz Libana. Anan je, na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija, takoðe branio pakistanske vojnike iz sastava mirovnih snaga u Kongu, koji su odgovarajuæi na napad lokalne milicije u blizini sela Loga ubili 60 njenih pripadnika.

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai postavio je Habibu Sarobi za guvernera centralne provincije Bamijan. Habiba Sarobi je prva žena u koja je naimenovana na funkciju guvernera. Ona je takoðe bila i prva avganistanska ministarka, kada je u privremenoj vladi Hamida Karzaija vodila resor zadužen za prava žena.

Papa u Vatikanu za UskrsPapa Jovan Pavle Drugi uspješno se oporavlja i moguæe je da æe se u Vatikan vratiti do katolièkog uskrsa 27. marta, rekao je danas pradstavljajuæi najnoviji bolnièki bilten portparol Svete Stolice Hoakin Navaro Vals. Postoperativne rane zarastaju, a papa je na savjet ljekara odluèio da još neko vrijeme provede u bolnici Ðemeli, kazao je Vals.

XS
SM
MD
LG