Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/org_alqaeda_leaders_lebanon_10jul04_150_russiani.jpg">Amerièki programi pomoæi mogli bi smanjiti uticaj Hezbolaha u Libanu - 2005-03-03


Demokratske reforme u Libanu mogle bi ojaèati politièki uticaj Hezbolaha u toj zemlji - saopštio je danas pred senatom zvaniènik Bušove administracije Dejvid Saterfild, istièuæi meðutim, da bi amerièki programi pomoæi mogli da omoguæe da se smanji podrška toj, prema mišljenju Vašingtona, teroristièkoj organizaciji.

Pomoænik državnog sekratara Dejvid Saterfild, u obraæanju komitetu za meðunarodne odnose amerièkog senata, nakon povratka iz Bejruta, potvrdio je da bi pro-iranska militantna grupa Hezbolah, mogla da ima koristi od napora da se ojaèa demokratija u Libanu.

«Imajuæi u vidu razvoj dogaðaja u toj zemlji, odnosno moguænost organizovanja otvorenih i slobodnih izbora, postoji moguænost da Hezbolah osvoji više mesta u parlamentu, nego što bi to inaèe bio sluèaj.»

Sjedinjene Države smatraju Hezbolah teroristièkom grupom, zbog pružanja finansijske podrške samoubilaèkim napadima u Izraelu. Ta organizacija je meðutim veoma popularna u Libanu, zato što graðanima pruža odreðene socijalne usluge, koje im, kako istièe ambasador Saterfild, libanska vlada, zbog korumpiranosti, nije uspela da obezbedi. Efikasnija vlada, uz podršku amerièkih programa pomoæi, mogla bi da utièe na smanjenje podrške Hezbolahu, smatra Saterfild.

«Ukoliko se podrži graðansko društvo i, uz pomoæ odreðenih amerièkih programa pomoæi, pojaèa borba protiv korupcije, verujem da æe se uticaj Hezbolaha smanjiti.»

Ambasador Saterfild takoðe je izrazio zabrinutost zbog planova Rusije da prodaje oružje Siriji, istièuæi da Moskva, u odnosima sa arapskim svijetom, verovatno želi da se distancira od Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG