Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_iraq_blast_28feb05_eng_150.jpg">Irak: Najveæi broj žrtava u jednom bombaškom napadu od kako je srušen režim Sadama Huseina - 2005-02-28


U jutrošnjem samoubilaèkom bombaškom napadu na ljude okupljene ispred jedne vladine zgrade u mestu Hili, južno od Bagdada, ubijeno je najmanje 125, a ranjeno 135 osoba. Te je najveæi broj žrtava u jednom napadu, još od prošlogodišnjeg pada Sadama Huseina. Bombaš samoubica je detonirao eksploziv u automobilu kada se približio civilima koji su stajali u redu za lekarsku potvrdu potrebnu za posao. U eksploziji je uništena i obližnja pijaca. Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad. U meðuvemenu, iraèki specijalni tribunal koji æe suditi Sadamu Huseinu i njegovim pomoænicima, saopštio je da je spreman da poène suðenje prvoj grupi saradnika bivšeg diktatora.

BOMBAŠKI NAPAD U TEL AVIVU: Izrael dokazuje umešanost Sirije

Izraelske vlasti su poèele da podnose stranim diplomatama dokazni materijal o - kako tvrde - sirijskoj umešanosti u prošlonedeljni samoubilaèki bombaški napad u Tel Avivu. Izraelski radio je saopštio da je izraelski ministar inostranih poslova Silvan Šalom održao sastanak sa evropskim izaslanicima u Jerusalimu na kojem je predstavio dokaz o sirijskom sauèesništvu. Sirija je demantovala da je umešana i tvrdi da je kancelarija Islamskog džihada u Damasku zatvorena. Recimo i da sutra u Londonu treba da se održi meðunarodna konferencija donatora - za obnovu palestinskih upravnih institucija.

IRANSKO NUKLEARNO ORUŽJE: Pakistan pod istragom UN

Meðunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je danas da nastoji da utvrdi da li je Iran tokom 1980-tih prihvatio ponudu za prenos nuklearnog znanja i tehnologije od pakistanskog nuklearnog eksperta Abdula Kadira Kana. Iranske nuklearne ambicije su glavna tema na današnjem sastanku Upravnog odbora Meðunarodne agencije u Beèu, kojem je usmeni izveštaj podneo šef Agencije,Muhamed el Baradej.

LAVROV: Rusko-iranski sporazum u skladu sa meðunarodnim propisima

Povodom juèerašnjeg potpisivanja u Bušeru rusko-iranskog sporazuma o nuklearnoj saradnji, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa zvaniènicima Evropske unije u Luksemburgu, izjavio je da je taj sporazum u skladu sa meðunarodnim propisima. I njegov luksemburški kolega, Žan Aselborn, tajkoðe je umanjio negativne strane tog sporazuma, istakavši da su Evropska unija i Rusija saglasne da Iran mora da poštuje svoje obaveze u skladu sa nuklearnim propisima Ujedinjenih nacija.

ROKADA U FRANCUSKOJ VLADI: 18 hiljada dolara za ministarski stan U Parizu je za to vreme, u Francuskoj vladi, obavljena primopredaja dužnosti. Novi ministar finansija Tijeri Breton, koga je predsednik Širak imenovao prošlog petka, zvanièno je stupio na dužnost posle ostavke Ervea Gejmara, koji je bio primoran da podnese ostavku zbog skandala u vezi sa visokom kirijom stana u kojem je sa porodicom stanovao. Sredinom meseca, obelodanjeno je da vlada plaæa kiriju od 18 hiljada dolara meseèno za dvoetažni stan u centru Pariza, u kojem je Gejmar stanovao sa suprugom i osmoro dece.

XS
SM
MD
LG