Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_bush_brussels_waving_21feb05_eng_150.jpg">Ahmed Omar Abu Ali optužen za planiranje atentata na amerièkog predsjednika Buša - 2005-02-22


Optužnica sadrži šest taèaka, prema kojima je, 23-o godišnji Abu Ali, jedno vrijeme stanovnik Virdžinije, tokom boravka u Saudijskoj Arabiji, sa nekoliko neidentifikovanih sauèesnika razmatrao planove za ubistvo predsjednika Buša. Optuženik je, kako se navodi u dokumentu, takoðe dobio vjerski blagoslov da sprovede te planove, koji su ukljuèivali pucanje u predsjednika ili aktiviranje eksplozivne naprave. Abu Ali, se tereti i za pružanje materijalne podrške Al Kaidi.

Prije izruèenja amerièkim vlastima, optuženik je proveo 20 mjeseci u zatvoru u Saudijskoj Arabiji, pod optužbom da je uèestvovao u teroristièkim aktivnostima. Abu Ali se u prvom pojavljivanju pred sudom nije izjašnjavao o optužnici, ali je istakao da je bio muèen u zatvoru, nudeæi èak da sudiji pokaže ožiljke. Sudija je obeæao Abu Aliju da tokom pritvora u federalnom zatvoru neæe biti izložen bilo kakvom muèenju.

Tokom èitanja optužnice, u sudnici se mogao èuti smijeh Ahmedovih pristalica, koji su istakli da ona predstavlja dio koordinisane kampanje koju amerièke vlasti sprovode protiv Muslimana.

"Optužnica je lažna i vlada je svjesna toga. Nažalost Sekretarijat za pravosudje je izgubio poštovanje naše zajednice".

U medijskim izvještajima citiraju se i èlanovi porodice Abu Alija, koji su kazali da vjeruju da je on duže vrijeme bio pritvoren u Saudijskoj Arabiji, kako bi mogao biti podvrgnut nasilnim metodama ispitivanja, koje su nelegalne u Americi. Amerièki zvaniènici nijesu željeli da komentarišu te tvrdnje. Ukoliko bude osuðen, Abu Ali bi mogao da dobije kaznu i do 80 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG