Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/gvero.jpg"> Optužnica protiv generala Milana Gvera biæe otpeèaæena pre njegove dobrovoljne predaje u èetvrtak - 2005-02-21


Nakon što je iz Beograda stigla vest da æe se Gvero dobrovoljno predati Tribunalu do kraja ove nedelje, predstavnica haškog tužilaštva Florans Artman potvrdila je da je on optužen, ali nije mogla da novinarima da kaže za koje zloèine, zato što je optužnica podignuta pod peèatom.

Artmanova je nagovestila da æe otpužnica protiv Gvera biti otpeèaæena "uskoro", pre njegovog dolaska u Hag koji je Vlada Srbije najavila za èetvrtak, 24. februar.

Sadržaj optužnice protiv Gvera može se naslutiti iz èinjenice da je on za vreme rata u BiH bio pomoænik generala Mladiæa, optuženog za genocid u Srebrenici i druge teške zloèine nad nesrbima. Tokom ratova u Sloveniji i Hrvatskoj, do kraja 1991, Gvero je u èinu pukovnika bio portparol Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu bivše Jugoslavije.

Gvero je penzionisan 1996. pošto je Radovan Karadžiæ, pod snažnim medjunarodnim pritiskom, prepustio dužnost predsednika Republike Srpske Biljani Plavšiæ.

Zanimljivo je i da je Gvero, kao penzioner, bio èlan komisije VJ za saradnju s Haškim tribunalom koju je 2001. godine osnovao general Nebojša Pavkoviæ, a dve godine kasnije raspustio ministar odbrane Boris Tadiæ zbog sumnje da materijale iz tajnih vojnih arhiva dostavljala optuženima za ratne zloèine.

Optužnica protiv Milana Gvera jedna je od poslednjih šest koje je Tužilaštvo u Hagu podnelo krajem prošle godine okonèavajuæi istrage u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG