Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_clinton_graham_iraq_210_eng_19eng05_preview.jpg">Delagacija amerièkog Kongresa nalazi se u poseti Iraku - 2005-02-19


Prvi dan boravka petoèlane amerièke delegacije u Iraku obeležila je serija napada i eksplozija podmetnutih bombi, uprkos tome što do njihove posete dolazi na praznik Ašure, najsvestiji praznik šiitskih muslimana. Demokratski senator iz Njujorka Hilari Klinton, izjavila da uprkos naislju, sa oprezom veruje u buduænost Iraka.

“Kažem ”sa oprezom“ zato što su pred nama brojni izazovi. Sa oprezom zato što neki susedi Iraka nisu baš oduševljeni uspehom Iraèana da stvore i održe multietnièku i multireligioznu demokratiju. Ali, ja sam optimistièna zatro što su rezultati izbora jasno pokazali da oni koji nisu verovali da æe Iraèani naæi snage da uzmu buduænost zemlje, nisu bili u pravu.”

Delegacija je dan provela u susretima sa premijerom prelazne Vlade i sa drugim zvaniènicima. Takoðe je organizovan sustret sa generalom Davidom Petreasom, glavnim za stvaranje nezavisnih iraèkih bezbednosnih snaga. Senator Lidnzi Grem, republikanac iz Juže Karoline, rekao je da æe amerièka vojska ostati u Iraku sve dok se posao ne uradi do kraja.

“Ni minut duže, ni minut kraæe. A šta je posao: doæi do trenutka kada æe obva zemlja biti u moguænosti da se sama brine o svojoj slobodi. To ne znaèi koliko je broj ljudi sa oružjem, to znaèi da li postoje institucije koje funkcionišu.”

Zbog bezbednosne situacije, delegacija amerièkih senatora nije napuštala veoma dobro èuvanu ”Zelenu zonu“, u kojoj se nalaze iraèke Vladine zgrade i amerièka i britanska ambasada. Suzan Kolins, republikanski senator iz Mejna, rekla je da, iako je Bagdab mnogo bolje utvrðen nego za vreme njene posete u leto 2003, veruje da su nedavni izbori u zemlji bili veliki korak napred.

“Iako je razoèarujuæe to što zbog nasilja, koje se nije umanjilo od moje poslednje posete, veoma je teško kretati se kroz grad, u meni nema sumnje da je dalja buduænost Iraka daleko svetlija i da je u toku prelazak vlasti u ruke Iraèana.”

Delegacija pet amerièkih senatora sutra æe otputovati u amerièke baze širom Iraka, gde æe se susresti sa amerièkim vojnicima i marincima.

XS
SM
MD
LG