Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_george_bush_news_conference_17feb05_150_2.jpg">Predsednik SAD Džordž Buš, izjavio da æe SAD podržati Izrael ukoliko toj zemlji zapreti Iran - 2005-02-18


Na konferenciji za novinare, predsednik Buš je upitan koja je verovatnoæa da Izrael iz predostrostrožnosti bombarduje iranska nuklearna postrojenja. Amerièki predsednik je potvrdio da su lideri te dve zemlje meðusobno neprijateljski nastrojeni.

“Jednostavno reèeno, oni ne vole Izrael“, rekao je predsednik Buš i umesto direktnog odgovora na postavljeno pitanje rekao kako veruje da Iran predstavlja opasnost za Izrael.

“Da sam ja na èelu Izraela i da slušam neke izjave iranskih ajatola, koje se odnose na bezbednost moje zemlje i mene bi brinulo to što Iran ima nuklearno oružje. Pošto je Izrael naš saveznik mi ga snažno podržavamo i pomoæi æemo mu ako njegova bezbednost bude ugrožena“, rekao je predsednik Buš i dodao da bi sve zemlje, ukljuèujuæi Izrael, trebalo da brinu zbog iranskog nastojanja da proizvede atomsko oružje.

Iran odavno tvrdi da njegov nuklearni program ima samo mirnodopsku svrhu, odnosno zadovoljenje sve veæih potreba za elektriènom energijom. Meðutim ta zemlja je izložena kritikama zbog nedovoljne saradnje sa inspektorima Meðunarodne agencije za atomsku energiju, dok evropska diplomatska inisijativa tek treba da dovede do sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Izrael žestoko brani svoje pravo na samoodbranu, èak ako to znaèi preduzimanje preventivnih napada na regionalne sile. U skladu s tim Izrael je 1981. godine bombardovao nuklearni reaktor u Iraku. Predsednik Buš kaže da æe Sjedinjene Države nastaviti da traže diplomatsko rešenje za iranske nuklearne ambicije i da æe taj problem biti u vrhu prioriteta tokom njegovog sastanka sa evropskim liderima, sledeæe nedelje.

“Drago mi je da æu sa evropskim kolegama razgovarati o strategiji i naèinima za napredak, kako bismo osigurali da i dalje budemo jednoglasni u zahtevu da Iran ne sme da ima atomsko oružje. Razmotriæemo kako da nastupimo zajednièki da bismo to osigurali“, rekao je predsednik Buš.

Ranije ove nedelje Iran i Sirija su objavili postizanje sporazuma o zajednièkom suprotstavljanju opasnostima. Iran je juèe uputio poziv i ostalim zemljama regiona da se udruže u odbrani od, kako je naveo, amerièkih i izraelskih zavera.

XS
SM
MD
LG