Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/laser1.jpg">Poslednja dostignuæa u laserskoj tehnologiji nude nove moguænosti uklanjanja bolesnih vena - 2005-02-17


Jedini naèin leèenja proširenih vena do nedavno je bio podvrgavanje veoma komplikovanom operativnom zahvatu uklanjanja bolesnih vena iz noge. Poslednja dostignuæa u laserskoj tehnologiji, meðutim, nude nove moguænosti.

”Normalna vena izgleda kao ova u sredini, to je zdrava, a ono je bolesna vena. Proširene vene mogu da budu biti veoma bolne i ružne“, kaže Dženi Koria, koja je godinama patila od proširenih vena. Zbog bola i oseæaja ”teških nogu“ Dženi nije mogla da se bavi aktivnostima koje je volela.

“Volim da plešem i kako je vreme prolazilo sve manje sam bila u moguænosti da to radim,» kaže Dženi Koria.

Zahvaljujuæi novoj laserskoj tehnologiji, hirurzi su sada u moguænosti da suze vene tokom jednostavnog 45-tominutnog zahvata koji može da se obavi pod lokalnom anestezijom u obiènoj ordinaciji. Kroz mali otvor, u venu se laserom ubacuje tanko optièko vlakno koje sužava bolesnu venu. Organizam pacijenta zatim automatski poène da usmerava krv prema drugim zdravim venama.

«Koristeæi ultrazvuk, pažljivo postavljamo kateter. Optièko vlakno se zatim aktivira i toplota izazvana laserom sužava venu. I problem je riješen», kaže doktor Hoze Almeida, direktor Centra za leèenje vena u Majamiju.

Lasersko sužavanje vena ili skleroterapija retko izaziva komplikacije i veæina pacijenata može da se vrati na posao veæ sledeæeg dana. Nova laserska tehnologija svakako je promijenila život Dženi Koria.

«Sada mogu da uživam u svim aktivnostima koje volim,» kaže Dženi Koria.

XS
SM
MD
LG