Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/wer04mid.jpg"> Slaba stopa zapošljavanja u svetu prošle godine  - 2005-02-14


Medjunarodna organizacija rada saopštila je da je stopa zapošljavanja u svetu prošle godine bila slaba uprkos znaèajnom ekonomskom razvoju. Kako izveštava Lisa Šlajn iz Ženeve, ta organizacija smatra da je potrebno posvetiti više pažnje otvaranju novih radnih mesta.

Prema godišnjem izveštaju Medjunarodne organizacije rada, broj nezaposlenih širom sveta smanjio se sa 6,3% na 6,1%, što je prvi pad u broju nezaposlenih od 2000. godine, a drugi od 1994. Medjunarodna organizacija rada smatra da je prošlogodišnja velika stopa globalnog ekonomskog rasta od pet procenata odigrala veliku ulogu u smanjenju broja nezaposlenih. Medjutim, agencija navodi da ekonomsko jaèanje nije dovelo do adekvatnog porasta u broju novih radnih mesta, i ocenjuje da je spor porast zapošljavanja od 1,7% - "razoèaravajuæi". Marva Korli, ekonomista iz Medjunarodne organizacije rada kaže:

"U mnogim regijama gde je došlo do snažnog rasta bruto nacionalnog proizvoda, stopa nezaposlenosti se gotovo nije promenila. Znaèajan globalni rast bruto nacionalnih proizvoda nije doveo i do znaèajnog otvaranja novih radnih mesta".

Izveštaj pokazuje da je najveæi pad stope nezaposlenosti zabeležen u Južnoj Americi i regionu Kariba, dok zapošljavanje u razvijenim ekonomijama Evrope i Severne Amerike uglavnom stagnira. Tu je mali rast u sferi zapošljavanja uglavnom rezultat smanjenja samog uèešæa radne snage. Naime, mnogi ljudi koji ne mogu da nadju posao iz oseæaja frustriranosti napuštaju tržište rada. Marva Korli kaže da je nezaposlenost u Subsaharskoj Africi prošle godine bila u laganom porastu uprkos rastu bruto nacionalnog proizvoda od gotovo 4,5%.

"Jedan od razloga za taj rast jeste porast cena sirovina i nafte. To su sektori koji nemaju mnogo uticaja na zapošljavanje. Što se tièe sive ekonomije – ona postoji, zato što javna ekonomija nije u stanju da apsorbuje veliki broj radnika, posebno u urbanim oblastima… To je veoma dinamièna sfera kada je reè o stvaranju novih radnih mesta, naroèito u Latinskoj Americi i Subsaharskoj Africi", istièe Marla Korli.

Medjunarodna organizacija rada kaže da oèekuje da æe ove godine ekonomski rast i rast zapošljavanja biti sporiji nego prošle.

XS
SM
MD
LG