Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/org_hamas_logo_22jun03_150_russian.jpg">Lider Hamasa u Pojasu Gaze Mahmud Zahar: Hamas predan zatišju ali ne i zvaniènom primirju - 2005-02-13


Palestinske ekstremistièke organizacije Hamas i Islamski džihad, saopštile su da æe se pridržavati dogovora o prekidu neprijateljstva sa Izraelom, što je podstaknulo nadu da bi moglo da doðe doæi do okonèanja èetvorogodišnjeg izraelsko-palestinskog nasilja. Ekstremisti, meðutim, upozoravaju da opstanak primirja zavisi od daljih koraka izraelske strane.

Lider Hamasa u Pojasu Gaze, Mahmud Zahar, izjavio je da je njegova organizacija predana -- kako se izrazio -- “zatišju”, ali ne i zvaniènom primirju, sve dok Izrael ne prekine vojne aktivnosti i odustane od atentata na Palestince koje traži. Ukoliko Izrael ne prekine takvu politiku, ekstremisti æe “uzvratiti na stari naèin”, rekao je Zahar. Palestinski premijer Mahmud Abas otputovao je u Gazu, gde je pokušao da ubedi lidere ekstremistièkih organizacija da prihvate primirje, proglašeno u utorak na izraelsko-palestinskom samitu u Šarm el Šeiku. Abas pokušava da pridobije podršku ekstremistièkih organizacija postupnim potezima, koji meðutim ne garantuju uspeh, kako smatra palestinski politièki analitièar, Mahdi Abdelhadi:

“Sve što može da ponudi jeste da kaže: “imajte u mene poverenje, dajte mi priliku, probajte i nastaviæemo dalje zajedno”. Radi se o liènom kontaktu i izgradnji meðusobnog poverenja”, objašnjava Abdelhadi.

U meðuvremenu, izraelsko-palestinska Komisija za bezbednost održala je danas sastanak na kojem je razraðivan plan o predaji vlasti Palestincima u Jerihonu i još nekim gradovima na Zapadnoj obali. Odluka o primopredaji vlasti doneta je sinoæ na sastanku izraelskog ministra odbrane Silvana Šaloma i palestinskog savetnika za bezbednost Muhameda Dahlana. Na sastanku je takoðe postignut sporazum o premeštanju palestinske policijske vlasti iz Nablusa i Hebrona u Jerihon. Izrael, u meðuvremenu, nastavlja da razmatra moguænost oslobaðanja 900 zatvorenih Palestinaca. Radio Glas Palestine izvestio je danas da æe prvih 270 zatvorenika biti osloboðeno sutra. Veæina su, kako ih nazivajuizraelske vlasti, administrativni zatvorenici. Ostali su osobe kojima zatvorske kazne uskoro istièu. Prema reèima ministra palestinskog kabineta, Saeba Erekata, Izrael bi u toku sledeæe dve nedelje mogao da dozvoli povratak kuæi 20-orici proteranih Palestinaca. Meðu 56 proteranih su Palestinci i sa Zapadne obale i iz Pojasa Gaze, kao i 13 muškaraca koji su tokom sukoba u maju 2002, potražili utoèište u Crkvi Hristovog roðenja u Vitlejemu, da bi potom bili proterani na Kipar.

XS
SM
MD
LG