Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://www.voanews.com/english/images/ap_bush_US_Budget_cabinet_meeting_07feb05_150.jpg ">Predsednik Buš za 2006. projektovao budžetski deficit od 390 milijardi dolara - 2005-02-07


Predsednik Buš poslao je Kongresu predlog za budžet za 2006. godinu kojim bi se smanjili domaæi programi, dok bi se poveæali odbrambeni i pomoæ inostranstvu. Tim planom se predvidja budžetski deficit u vrednost od 390 milijardi dolara, što je nešto manje od rekordnih 427 milijardi koliko je bilo projektovano za ovu godinu.

Predsednik Buš je rekao da taj budžet odražava prioritete njegove administracije da odnese pobedu u ratu protiv terorizma, zaštiti zemlju i smanji programe koji, kako kaže, nisu zabeležili rezultate. U skladu sa tim planom bi se poveæali fondovi za vojsku, unutrašnju bezbednost i globalna nastojanja protiv AIDS-a. Medju onima koji su predvidjeni za smanjenje su poljoprivredne subvencije i izvesni broj zdravstvenih i obrazovnih programa.

Gotovo je sigurno da æe Kongres zahtevati izmene u budžetu od 2,5 biliona dolara pre no što on stupi na snagu. Opozicione demokrate nazvale su taj plan "neodgovornim" primetivši da se njime ne pokrivaju troškovi vojnih operacija u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG