Linkovi

Kondoliza Rajs završila posetu Bliskom istoku obeæanjem da æe biti pružena pomoæ - 2005-02-07


Državni sekretar Kondoliza Rajs je završila dvodnevne razgovore na Bliskom istoku obeæenjem da æe biti nastavljena amerièka angažovanost u tom regionu. Saradnik Glasa Amerike Leri Džejms izveštava sa aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, gde je državni sekretar održala oproštajnu konferenciju za štampu:

Sekretar Rajs je rekla da je doputovala u taj region kako bi apelovala i na Izraelce i Palestince da iskoriste ovu priliku, okonèaju nasilje i nastave mirovne pregovore. Ona je rekla da je zadovoljna predanošæu koju su pokazale obe strane. Dok je veoma hvalila korake obe strane preduzete do sada, ona je takodje obeæala snažnu amerièku angažovanost u cilju unapredjenja tog procesa. Kondoliza Rajs je istakla da je bezbednost prvi vitalni korak:

”Zadovoljna sam što mogu da saopštim imenovanje amerièkog general pukovnika Viliama Vorda za visokog amerièkog koordinatora za bezbednost.“

Amerièki državni sekretar je izjavila da æe uloga generala Vorda biti da pomogne Palestincima da reformišu i obnove svoje službe bezbednosti, kao i da prati izraelsko i palestinsko poštovanje bezbednosnih aranžmana:

”Veoma smo jasno stavili do znanja da umešane strane moraju ispoštovati svoje obaveze, da æe biti specifiènih stvari koje umešane strane treba da uèine i neæemo oklevati da kažemo umešanim stranama kada se te obaveze ne ispunjavaju.“

Sekretar Rajs je rekla da Sjedinjene Države veruju da stvarni napredak može biti postignut ako obe strane budu pokazale predanost. Ona je pozdravila sutrašnji samit u Šarm el Šeiku na kojem æe se sastati izraelski premijer Ariel Šaron i palestinski predsednik Mahmud Abas, kao i egipatski predsednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdula. Gospodja Rajs je rekla da Sjedinjene Države neæe uèestvovati na tom sastanku, ali æe imati svoju ulogu i spremne su da pomognu:

”Biæemo aktivni u ovom procesu sa našim partnerima. Pomoæiæemo u konsolidaciji bezbednosti i formiranju palestinskih bezbednosnih snaga. Radiæemo sa svojim prijateljima u medjunarodnoj zajednici i ovde u regionu da oživimo palestinsku ekonomiju i pomognemo palestinska nastojanja da se izgrade i ojaèaju demokratske institucije.“

Kondoliza Rajs je takodje rekla da æe Sjedinjene Države odvojiti 40 miliona dolara tokom sledeæa tri meseca kao htinu pomoæ palestinskom narodu. Kratko vreme pre polaska kuæi, sekretar Rajs je razgovarala sa predsednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom i visokim palestinskim funkcionerima, dok se dan ranije sastala sa izraelskim premijerom Arielom Šaronom.

XS
SM
MD
LG