Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/northern-iraq.jpg">Amerièka komanda u Iraku potvrdila da je u eksploziji nagazne mine na sjeveru Iraka poginuo jedan, a ranjeno 7 vojnika - 2005-02-04


Iraèka izborna komisija objavila je u meðuvremenu nove, nepotpune rezultate izbora koji ukazuju na veliku prednost šiitskog Ujedinjenog iraèkog saveza koji je dobio oko dvije treæine do sada prebrojanih glasova. Sa 17 odsto osvojenih glasova, druga po snazi je koalicija premijera Ijada Alavija.

Novinarka italijanskog ljevièarskog lista “Manifesto”, Ðulijana Sgrena, kidnapovana je u Bagdadu dok je intervjuisala osobe koje su došle iz Faludže u vrijeme amerièke opsade tog grada. Oèevici kažu da su naoružani otmièari novinarku izvukli iz automobila i odveli je u nepoznatom pravcu.

Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je, u intervjuu televizijskoj mreži CNN, da je zbog zlostavljanja iraèkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib, dva puta nudio ostavku, ali da je oba puta predsjednik Džordž Buš insistirao da on ostane na èelu Pentagona.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan zatražio je sprovoðenje disciplinskog postupka protiv Kipranina Benona Sevana, zvaniènika svetske organizacije koji je upravljao programom "Nafta za hranu", u vrijeme režima Sadama Husiena. Postupak je pokrenut pošto je nezavisna komisija optužila Sevana za narušavanje integriteta Ujedinjenih nacija, zbog konflikta interesa i nepoštovanja etièkih normi u vrijeme realizacije kontroverznog programa.

Ukrajinski parlament jednoglasno je potvrdio izbor Julije Timošenko za premijera. Timošenko, se u obraæanju poslanicima založila za usvajanje strategije za punporavno èlastvo Ukrajine u Evropskoj uniji.

U Londonu su se okupili ministri finansija grupe 7 industrijski najrazvijenijih država kako bi razmotrili zaduženost zemalja u razvoju i probleme koje je izazvao pad vrijedosti dolara. Na samit su pozvani i zvaniènici Rusije, Kine, Indije i Brazila.

Avganistanski i zvaniènici NATO-a objavili su da æe se potraga za avganistanskim avionom koji je, sa više od 100 putnika i èlanova posade nestao u èetvrtak popodne u toku redovnog leta od Herata prema Kabulu, nastaviti sjutra. Demantovano je da su ostaci aviona pronadjeni istoèno od Kabula.

XS
SM
MD
LG