Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/draskovic.jpg">Šef diplomatije SCG Vuk Draškoviæ: Tražiæu da u martu SAD podrže prijem SCG u 'Partnerstvo za mir - 2005-02-04


Draškoviæ je u razgovoru za Glas Amerike rekao da æe sagovornicima u amerièkoj administraciji saopštiti da je na putu evroatlanskih integracija Srbije ostalo još mnogo toga da se uradi, prvenstveno u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom, ali da se nada da æe SAD podržati èlanstvo SCG u Partnerstvu za mir odmah nakon što EU dobije pozitivnu ocjenu studije izvodljivosti u martu".

Draškoviæ je rekao da on ne zna gdje se nalazi haški optuženik Ratko Mladiæ, èijom predajom i hapšenjem SAD uslovljavaju bilateralnu pomoæ Srbijii podršku èlanstvu u Partnerstvu za mir.

"Ono što znam je da æemos se suoèiti sa onim sa èime se sada suoèava Hrvatska. Neæemo moæi da poènemo razgovore o pridruživanju EU bez potpunog ispunjenja obaveza prema Tribunalu u Hagu. Znaèi, svi svi optuženi u momenti poèinjanja razgovora o pridruživanju, moraju biti u Hagu. Oko toga nema pogaðanja i nikakvih ustupaka neæe biti", kazao je Draškoviæ za Glas Amerike.

On je rekao da æe zbog pozitivnih pomaka u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, od amerièkih zvaniènika zatražiti da kaznene mjere prema Beogradu budu rividirane.

Draškoviæ je u èetvrtak prisustvovao Nacionalnom molitvenom doruèku i razgovarao sa voðom republikanske veæine u Senatu, Bilom Fristom, senatorom Džordžom Vojinoviæem i kopredsedavajuchim Srpskog kokusa, kongresmenom Denom Bartonom.

Draškoviæ se, kako je rekao, u tim razgovorima založio za dosljednju primjenu standarda na Kosovu, zatraživši da se Srbima na Kosovu omoguæe ljudska prava i slobode "koje je i predsednik Buš naglasio kao prioritet u svim krajevima svijeta".

Razgovori o konaènom statusu Kosova moraju biti u skladu sa dokumentima UN, što znaèi da se ne može na teritoriji suverene države proglašavati nova suverena država, kazao je Draškoviæ.

XS
SM
MD
LG