Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/01_johnny_depp_pirates_of_the_caribbean_150.jpg">Danas vam predstavljamo film "FINDING NEVERLAND" ili ”U potrazi za zemljom nedođijom“ - 2005-01-30


Jedan od najboljih filmova ove godine, već odavno je u bioskopima, ali u utorak je nominovan za čak sedam Oskara, najprestižniju filmsku nagradu koju dodeljuje Američka akademija za film.

Na početku XX veka u Londonu živi Džej Em Beri, proslavljeni pisac komada kome je ponestalo inspiracije. Jednog jutra u parku u Kensingtonu, Beri upoznaje udovicu Silviju Dejvis i njeno četvoro dece. U prilično zahladnelim odnosima u svom braku, Beri počinje da provodi sve više vremena sa dečicom i njihovo majkom koje je skoro upoznao.

Iako Berijev odnos sa Silvijom ostaje nepomućen ljubavnim odnosima, on dečacima postaje zamena za umrlog oca. Beri sa druge strane, u deci pronalazi inspiraciju koja mu toliko dugo nedostaje i počinje rad na svom najpoznatijem delu ”Petar Pan“.

Ulogom Džej Em Berija, Džoni Dep je po drugi put nominovan za Oskara. Prvi put bio je nominovan pre samo godinu dana, za ulogu Džeka Sparoua u filmu ”Pirati sa Kariba: Prokletstvo Crne perle“. Džoni Dep je poznat po svojim intenzivnim pripremama za ulogu koju tumači, a ovoga puta, Dep kaže da što je duže radio na liku, sve ga je bilo teže tumačiti.

“Džej Em Beri je bio po malo mračan tip. Voleo bih da mogu da kažem da je bilo baš zabavno raditi na njegovom liku, ali nije. Bilo ga je teško tumačiti zato što je izuaetno složena ličnost, sa velikom količinom emocija. On je pomalo tragičan lik.”

Film postaje mešavina tragedije i komedije u trenutku kada Beri dolazi u stan Dejvisovih u Londonu, prerušen u Indijanca:

“Beri se osećao izuzetno dobro u okruženju dece, a pomalo uzdržano u društvu starijih. Bio je veoma čudan.”

U ulozi gospođe Dejvis, pojavljuje se Kejt Vinslet, glumica koja je ove godine po četvrti put nominovana za Oskara, ali za ulogu u filmu ”Večno Sunce besprekornog uma“. Govoreći o ulozi u filmu ”U potrazi za zemljom nedodjijom“ Vinslet kaže da je odnos sa Berijem iniciran njgovom maštom.

Ona je fascinirana njime isto koliko i dečaci. To je divan podtekst priče: oni su očarani njime ne zato što Beri za njih radi neke neverovatne stvari, već zato što se ponaša prirodno i što im dozvoljava da udju u njegov fascinantni svet.

Džoni Dep kaže da je ”U potrazi za zemljom nedođijom“ fiktivna priča, baš kao što je ”Petar Pan“.

Veoma je važno dozvoliti mašti da bude slobodna, da izmišlja stvari ma kako da su smešne, i ne bojati se rizika.

"FINDING NEVERLAND" ili ”U potrazi za zemljom nedođijom“ režirao je Mark Forster, reditelj koji je rodjen u Nemačkoj, ali koji se školovao i radi u Americi. Njegov prošli film ”Monster s Ball“ doneo je Hali Beri Oskara za najbolju ulogu. ”U potrazi za zemljom nedođijom“ pojavljuju se i Fredi Hajmor, Dastin Hofman i Džuli Kristi. Muziku za film, koja je nominovana za Oskara, napisao je Jan Kazmarek.

XS
SM
MD
LG