Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/da-vinci-vehicle.jpg">Davinèijeva kolica na sopstveni pogon, skicirana pre 5 vekova - funkcionišu - 2005-01-26


Kada je italijanski renesansni umetnik i pronalazaè Leonardo Davinèi umro, 1519. godine, za sobom je ostavio mnoštvo skiciranih ideja za pronalaske koji su sagradjeni tek vekovima kasnije. Mnoge od tih ideja nisu bile sasvim jasne, kao ova koju su struènjaci izgleda tek sada razjasnili.

Za Leonarda Davinèija, majka pronalazaka nije bila potreba veæ - znatiželja. 1452. godine, kada je Davinèi rodjen, u italijanskoj pokrajini Toskani, niko nije imao potrebu za helikopterima, ali on ih je ipak skicirao, zajedno sa bornim kolima, ronilaèkim uredjajima, skijama za vodu i biciklima. Struènjake je dugo zbunjivao ovaj crtež nekakvih mehanièkih kolica, pronadjen u jednoj od Davinèijevih beležnica bez ikakvog objašnjenja.

Nikome nije bilo jasno kako je ta naprava trebalo da se kreæe. 1953. IBM je naruèio izradu ovog drvenog modela - koji nije funkcionisao.

Prošle godine, istražitelji Renesanse obratili su se NASA-inoj Laboratoriji za mlaznu propulziju i njenim konstruktorima marsovskih rovera, da sagrade trodimenzionalni model. Ovo je možda prvi potpuni model Davinèijevih kolica koja se kreæu na sopstveni pogon. Drveni satni mehanizam, takoreæi prvi kompjuter, održava ih na unapred zadatom pravcu.

Ni Henri Ford ni braæa Rajt nisu se setili da te pronalaske ugrade u svoje modele.

Mario Èanèi, profesor Umetnièke akademije u Firenci kaže:

”Leonardo nikada nije bio uticajan, kroz èitavu istoriju nauke.“

Ipak, prosto je neverovatno da je Davinèi smislio ova kolica pre 500 godina, a da ona, evo, funkcionišu.

XS
SM
MD
LG