Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/ap_aceh_rebuilding_25jan05_eng_150.jpg">Mesec dana nakon zemljotresa i tsunamija, opustošeni region daje znake sporog oporavka - 2005-01-25


Mesec dana nakon što je smrtonosni cunami talas razorio obalske pojase desetine država u regionu Indijskog okeana, procenjuje se da je u toj prirodnoj nesreæi èak 290 hiljada ljudi poginulo ili povreðeno.

Najveæa humanitarna operacija u istoriji i dalje obezbeðuje hranu i smeštaj za preživele, spreèene su epidemije zaraze, ali humanitarni radnici ukazuju da je ostalo još puno toga što treba uèiniti.

Poèinju da se pojavljuju pozitivni znaci. Funkcioneri UN su saopštili da je u indonežanskoj pokrajini Aèe, tokom protekle nedelje, došlo do smanjenja izbeglièkih logora za èak 75%.

Zvaniènici ukazuju da preživeli poèinju da napuštaju logore i da prelaze u domove rodbine i prijatelja, ili se vraæaju u svoja razorena sela, duž zapadne obale Sumatre.

Taèno mesec dana nakon nesreæe, u Aèeu æe ponovo poèeti da radi 130 škola, koje æe nastojati da prime što je moguæe više od oko 540 hiljada dece iz te provincije, èije škole su ošteæene i uništene.

U Šri Lanki, državi koja je druga po stepenu pretrpljenog razaranja, deca su poèela da idu u školu prošle nedelje. Toni Benburi, regionalni direktor za Aziju humanitarne organizacije Svetski program za hranu, ukazuje da humanitarci još uvek pružaju najneophodniju pomoæ postradalima, ali dodaje da vlade i organizacije zapoèinju da misle i o obnavljanju objekata i poslova.

«Još uvek je glavna pažnja na humanitarnoj pomoæi, doprema onima koji su pogoðeni, bez ikakvog uslovljavanja. Ali nije prerano da poène da se misli o fazi oporavka.»

Gospodin Benburi procenjuje da æe prijelaz na fazu obnove potrajati narednih 5-6 meseci. Iako su zemlje poput Tajlanda zapoèele obnovu porušenih objekata, teže pogoðene oblasti još uvek se bore sa pronalaženjem i sahranjivanjem poginulih, kao i sa rašèišæavanjem velikog broja ruševina. Ove nedelje je broj poginulih i osoba koje se vode kao nestale, u indonežanskoj pokrajini Aèe, podignut na èak 228 hiljada. Luiz Žorge Perez, koordinator Svetske zdravstvene organizacije za pomoæ žrtvama cunamija, smatra da je opsanost od epidemija najverovatnije prošla, zahvaljujuæi brzoj pomoæi koju je svet uputio, ali istovremeno opominje da se ne sme dozvoliti da ta nesreæa ode u drugi plan.

«Nikako ne smemo da smanjimo pažnju. Moramo da nastavimo ovu akciju kao da smo na samom poèetku, zato što æe ovo biti jako dug period rehabilitacije…»

XS
SM
MD
LG