Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pd_croatian_the_phantom_of_the_opera_150.jpg">Danas vam predstavljamo film Endrjua Lojda Vebera ”Fantom u operi“  - 2005-01-23


Jedan od najduže izvoðenih mjuzikla na sceni Brodveja u Njujorku i West Enda u Londonu, konaèno je pretvoren u film.

Radnja dobro poznatog dela Gastona Lerua, ”Fantom u operi“ objavljenog 1911. godine, odvija se u operskoj kuæi u Parizu. Mlada Kristin, novi èlan operske trupe dobija priliku da peva kada nadobudna diva kuæe jednog dana odbije da nastupa.

Kristin, koja tajno uzimala èasove pevanja od svog ”Muzièkog anðela“, zablistala je te veèeri na sceni. U ulozi mlade operske zvezde pojavljuje se Emili ili Ejmi Rosum, amerièka glumica koja je u vreme kada je dobila ovu ulogu imala samo 16 godina. Ejmi sve muzièke numere u filmu peva potpuno sama, što nije èudno s obzirom na to da je studirala muziku u njujorškoj Metropoliten operi. Po njenim reèima, u ovom filmu je bilo važno da ona kao i ostale njene kolege u filmu zaista pevaju numere u kojima glume.

“Pokušali smo da što je moguæe više pevamo samostalno, što ponekada nije bilo moguæe. Želeli smo da se film razlikuje od mjuzikla, da to bude spektakl, a istovremeno i intimni film. Najveæi izazov bio je da sve deluje stvarno, zato što se u pesmama iskazuje mnogo toga.”

Naslovnu ulogu u filmu, nakaznog stanara donjih spratova opere koji je zaljubljen u Kristin, tumaèi Škotlanðanin Džerard Batler:

“Mislim da njegovi fizièki nedostaci pretstavljaju i njegove emocionalne deformitete: to što on nosi masku u govori o tome da on ne može nikome potpuno da se otvori, da voli ili da bude voljen. Tako da sam ulogu istraživao u tom pravcu.”

Ljubavni trougao ne bi bio kompletan bez Raula, koga tumaèi Patrik Vilson. Bogati mecena opere i Kristinin drug iz detinjestva želi da njih dvoje obnove bliskost.

“Za ovu ulogu sam izgradio poseban stil, nešto što ne lièi na ”Do gole kože“ ili muziku iz filma ”Oklahoma“. Najveæe okosnica je svakako bila muzika Endrjua Lojda Vebera iz osamdesetih.”

"THE PHANTOM OF THE OPERA" ili ”Fantom u operi“ prvi put je izveden na sceni Brodveja 1988, ali želja autora Endrjua Lojda Vebera bila je da mjuzikl prebaci na filmsko platno. Na taj zadatak utrošio je 15 godina i nekoliko miliona dolara. Ejmi Rosum koja nikada nije videla pozorišnu verziju ”Fantoma”, sada razume na koji naèin ovo delo nastavlja da izaziva pažnju kod publike.

“Mislim da je to zato što su ovi likovi univerzalni, ne postoji ni jedan lik u filmu sa kojim publika ne može da se identifikuje. Svi su bili zaljubljeni, ili su želeli da budu zaljubljeni ili su mislili da ih niko nikada neæe voleti. Mislim da je to razlog.”

”Fantrom u operi“ režirao je Džoel Šumaher, koji takoðe nije video komad pre nego što je poèeo da radi na filmskoj verziji. U filmu se pojavljuju i Miranda Rièardson, Mini Drajver i Dženifer Elison. ”Fantrom u operi“ koštao je 60 miliona dolara, od kojij je 6 miliona uložio pisac muzike Endrju Lojd Veber lièno. Film je sniman u Londonu, a u svetske bioskope stiže i krajem januara.

XS
SM
MD
LG