Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_ukraine_Yuschenko_28dec04_150.jpg">Viktor Jušèenko u  nedelju polaže zakletvu na predsednièku funkciju - 2005-01-21


Izbor treæeg ukrajinskog predsednika od sticanja nezavisnosti bio je muèan sve do samog kraja, uz mnoštvo sudskih bitki, masovnu prevaru, uliène proteste, pa èak i trovanje. Uprkos tome, kako se bliži polaganje zakletve Viktora Jušèenka, nacija izgleda da je na pragu novog poèetka.

Pedesetogodišnjeg bivšeg direktora Centralne banke kandidovala je šaèica pristalica, koja se kasnije pretvorila u reku demonstranata protiv izborne kraðe u prvom krugu, u kome je pobedu odneo Viktor Janukoviè. Oèekuje se da æe se Jušèenkove pristalice naæi na ulicama na sveèanosti polaganja zakletve svog lidera, koga mnogi sada nazivaju “narodnim predsednikom”. Viktor Jušèenko je nedavno izjavio da njegova pobeda predstavlja pobedu za sve one koji veruju da dobro pobedjuje zlo, i istina pobeðuje laž.

Meðutim, na slažu se svi sa ocenom da Jušèenkova ceremonija u nedelju predstavlja nacionalno slavlje. Viktor Janukoviè obeæao je da æe pravnu bitku voditi i do Evropskog suda, obrazlažuæi da su njegovim porazom ugrožena prava miliona Ukrajinaca. Janukoviè takoðe obeæava da æe biti jaka opozicija Jušèenku pred parlamentarne izbore u martu 2006.

XS
SM
MD
LG