Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/mcny_syrian_immig_150.jpg">Meksièka Vlada objavila upozorenje graðanima o ilegalnom prelasku granice sa SAD - 2005-01-21


Ministarstvo inostranih poslova Meksika objavilo je knjižicu koja u vidu stripa objašnjava opasnosti sa kojima se suoèavaju imigranti koji odluèe da ilegalno predju granicu sa SAD. Na veb sajtu ministarstva, vide se slike koje prate jednostavni tekstovi o tome kako bezbedno preæi reku ili kako preživeti u pustinji gde temperature dostižu i do 40 stepeni. Godine 2003. prilikom ilegalnog prelaska granice umrlo je oko 400 imigranata, te meksièka Vlada tvrdi da je cilj knjižice da saèuva živote. Meðutim, ovo izdanje Ministarstva inostranih poslova Meksika sadrži i savete o tome kako da se novodošli uspešno uklope u amerièko društvo i šta da urade ukoliko im priðu policajci ili drugi predstavnici vlasti.

Federacija za reformu amerièkih imigracionih zakona saopštila je da je meksièka Vlada ipak otišla predaleko. Džek Martin, amerièki diplomata u penziji koji je nekada služio u Meksiku, kaže da bi mogla da se povuèe paralela izmeðu ”priruènika“ meksièke Vlade i instrukcija koje bi SAD eventualno izdavale svojim graðanima o tome kako da podmite meksièke vlasti, kako bi izbgeli posledice nelegalnih dela u zemlji. Džek Martin sada radi u pomenutoj Federaciji za reformu amerièkih imigracionih zakona.

“Da su amerièke vlasti uradile to što su oni uradili, sigurno bi bili van sebe od besa, protestovali bi i tražili sastanak u Ujedijenim Nacijama. To bi bilo isto kako kada bismo mi ohrabrivali Amerikance da ne poštuju meksièke zakone. Meksikanci sa ovom knjigom ohrabruju svoje graðane da ne poštuju amerièke zakone.”

U svojoj reakciji, amerièki Stejt department nije direktno pominjao ovaj priruènik u vidu stripa, veæ je pohvalio saradnju sa Meksikom oko poboljšanja bezbednosti na granici. Džek Martin je ocenio saopštenje kao mlako.

XS
SM
MD
LG