Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/pool_19jan05_condoleezza_rice_hearing_150_eng.jpg">Senatski panel odobrio nominaciju Kondolize Rajs za državnog sekretara - 2005-01-19


Odbor Amerièkog senata je odobrio Kondolizu Rajs za državnog sekretara i poslao njenu nominaciju u Senat koji o toj nominaciji treba da glasa u punom sastavu.

Senatski odbor za spoljnopolitièke odnose je podržao nominaciju Kondolize Rajs sa 16 glasova za i dva glasa protiv. Dvoje demokrata se usprotivilo toj nominaciji, ukljuèujuæi senatora Barbaru Bokser iz Kalifornije i Džona Kerija iz Masaèusetsa, koji je na novembarskim izborima za predsednika izgubio od Džordža Buša. Senatori Keri i Bokser su u okviru odbora bili medju glasnim kritièarima politike administracije u Iraku. Senator Keri je rekao:

”Èinjenica je da je Dr. Rajs jedan od vodeæih arhitekata, i osoba koje su sprovodile i branile niz politièkih poteza i izbora ove administracije koji, po mom mišljenju, nisu uèinili našu zemlju onoliko bezbednom koliko bi trebalo da bude posle teroristièkih napada 11. septembra i koji su otudjili najveæi deo sveta.

Vodeæi demokrata u tom odboru, senator Džozef Bajden, složio se da je bilo problema sa politikom administracije prema Iraku, rekavši da Sjedinjene Države nisu imale jasan posleratni plan u toj zemlji. Medjutim, on je, mada nerado, ipak glasao za gospodju Rajs i izrazio nadu da æe ona, kao državni sekretar, biti nezavisan glas na planu inostrane politike i da neæe oklevati da bude iskrena sa predsednikom kad je u pitanju Irak.

”Glasaæu za gospodju Rajs ali se molim Bogu da ona bar kaže predsedniku: ”Šefe, stvari ne idu baš najbolje.“

NARR: Senator Džordž Alen, republikanac iz Virdžinije nije imao rezerve u pogledu nominacija Kondolize Rajs.

”Kada imate u vidu njen ukupan dosadašnji rad, iskustvo, njene principe, s poštovanjem tražim od mojih kolega da potvrde predsednikov izbor za državnog sekretara. Mislim da æe ona uèiniti našu zemlju ponosnom.“

Pomenuti odbor senata je glasao nakon dvodnevnog pretresa. Demokrate su kritikovale administraciju zbog toga što nije bila iskrena prema amerièkom narodu o razlozima za rat protiv Iraka, kao ni u pogledu cene ostanka u toj zemlji i odsustva izlazne strategije. Gospodja Rajs nije rekla kada æe se amerièki vojnici vratiti kuæi, dodavši da bi taj rok zavisio od sposobnosti Iraèana da se sami bore protiv terorista. Mada je branila odluku o zbacivanju Sadama Huseina sa vlasti, ona je priznala da je administracija napravila izvesne greške u Iraku.

”Prva æu reæi, doneli smo veliki broj odluka, neke od njih su bile dobre neke loše,“ rekla je Rajs.

Ona je dodala da amerièke snage nisu bile spremne za teške zadatke posleratne rekonstruicije kad su otišle u Irak i priznala da je bilo problema sa obukom iraèkih policajaca. Medjutim, Kondoliza Rajs je istakla da je administracija preduzela korake za rešavanje tih problema. Nominacija Kondolize Rajs æe sutra, prema oèekivanjima, biti lako potvrdjena u Senatu. Zakonodavci æe se, kako se oèekuje, sastati da glasaju neposredno pošto predsednik Buš položi zakletvu za drugi mandat tokom ceremonije na stepenicama Kapitola.

XS
SM
MD
LG