Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_president_george_w_bush_sat_15jan05_150.jpg">Profil Džordža Buša - 2005-01-19


Dok se priprema za svoju drugu inauguraciju, amerièki predsednik Džordž Buš razmišlja o zadacima koji ga oèekuju u naredne èetiri godine u Beloj Kuæi.

Džordž Buš èesto kaže da je napravio karijeru na tome što je uvek prevazišao tudja oèekivanja. Rodjen je u bogatoj porodici kao unuk senatora a njegov otac postao je predsednik Amerike. Pohadjao je najbolje fakultete – Jejl i Harvard – ali se na studijama nije isticao a ni njegovi prvi koraci u svetu biznisa nisu bili posebno uspešni. Zapravo se smatralo da njegov mladji brat Džeb, sadašnji guverner Floride – ima talenta za politiku. Medjutim, na iznenadjenje mnogih, Džordž Buš je prvi došao do visokog politièkog položaja. Skrenuo je pažnju republikanskih aktivista u Teksasu ranih 90-ih, kao suvlasnik bejzbol tima Teksas Rendžers. Smatrali su da æe njegov stil, neformalan ali odluèan i samouveren, privuæi biraèe, i bili su u pravu.

1994. godine Džordž Buš je zapanjio deo politièkog establišmenta kada je porazio Demokratu En Rièards, tadašnjeg guvernera Teksasa. Šest godina kasnije, kandidovao se za položaj koji je nekad zauzimao njegov otac – mesto predsednika SAD. Bio je to veliki izazov jer je Buš bio kandidat opozicione stranke u vreme mira i prosperiteta. Obeæanjem da æe ponovo uspostaviti moralne vrednosti u Beloj Kuæi, Buš je osvojio podršku biraèa tako što je pažnju sa rastuæe ekonomije usmerio na lièna moralna pitanja. «Kada budem stavio ruku na Bibliju, zakleæu se da æu ne samo poštovati zakone naše zemlje, nego i vratiti èast i dostojanstvo položaju na koji sam izabran», govorio je Buš u predizbornoj kampanji.

Buš je pobedio na najkontroverznijim izborima u amerièkoj istoriji, tesno pobedivši kandidata Demokratske partije Ala Gora. Na poèetku prvog mandata, njegov rejting popularnosti bio je nizak i nije uspevao da motiviše javnost svojim predlozima. Medjutim, sve se to promenilo posle teroristièkih napada 11. septembra 2001.

Džon Fortir je politikolog sa Instituta American Enterprise.

«Buš nije bio predsednik koji ima mnogo iskustva u spoljnoj politici. Došao je u Belu Kuæu iz Teksasa, èak i u toku njegove predizborne kampanje bilo je malo reèi o spoljnoj politici. Medjutim njegove prve reakcije – instinktivno reagovanje na mestu srušenog Svetskog trgovinskog centra, njegovi prvi odgovori Kongresu, obraæanja Kongresu, sve je to pokazalo izvesnu vrstu snage.»

Stiven Hes iz Instituta Brukings proveo je više decenija prouèavajuæi amerièke predsednike. On kaže da Bušov naèin uprave ima korene u dva sveta – divljim prostranstvima Teksasa i urbanim poslovnim kompanijama.

«To je stil uprave koji je zasnovan na jasnoj raspodeli dužnosti, davanju preciznih zadataka i pozivanja ljudi na odgovornost, a sve sa jasnim ciljem – neki bi èak rekli vizijom – onoga što želi da ostvari». Predsednik æe svoju viziju izneti u svom govoru prilikom inauguracije. Dok je njegov otac osvojio samo jedan termin, Džordž Buš æe imati na raspolaganju dva mandata da sprovede tu viziju i ostavi svoj trag u amerièkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG