Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/apFrenchMedicsTsunami18Jan04150.jpg">Svetska zdravstvena organizacija upozorila na epidemiju tetanusa na Sumatri - 2005-01-18


Uz zemljotres jaèine 6,3 stepena Rihterove skale, koji je noæas pogodio ostrvo Hokaido, na severu Japana, na drugom kraju zemlje, u Kobeu, održava se konferencija Ujedinjenih nacija o smanjenju posledica katastrofalnih nepogoda, na kojoj uèestvuju delegati iz više od 150 zemalja. Koordinator za pomoæ Svetske organizacije, Jan Egeland, apelovao je na sve zemlje da izdvoje 10 odsto svojih fondova za pomoæ u sluèaju elementarne nesreæe i naglasio da je za sve zemlje izuetno važno da u roku od deset godina sprovedu planove za prevenciju takvih nesreæa. Neposredni cilj konferencije je stvaranje sistema za rano upozorenje na cunami u Indijskom okeanu.

Na Bliskom istoku, po svemu sudeæi palestinski bombaš-samoubica, izvršio je napad na glavnoj raskrsnici na jugu Pojasa Gaze, ubrzo pošto je na to podruèje došao novi predsednik Mahmud Abas - u nadi da æe uspeti da ubedi ekstremistièke organizacije da prekinu napade na Izraelce. Izraelska vojska je saopštila da je u napadu ranjeno najmanje šest ljudi, a odgovornost je odmah preuzela organizacija Hamas.

Istovremeno, papa Jovan Pavle Drugi se založio za obnovu dijaloga katolika i Jevreja. Obraæajuæi se delegaciji rabina i njihovim porodicama, papa je istakao da æe ove godine biti obeležena 40. godišnjica deklaracije Nostra etate, Drugog vatikanskog sabora, kojom je odbaèeno dotadašnje verovanje prema kojem su Jevreji kolektivno okrivljavani za raspinjanje Isusa Hrista.

Nuklerani inspektori Ujedinjenih nacija, prema izveštajima, žele ponovo da obiðu vojni kompleks u Iranu za koji Vašington tvrdi da je poprište tajnog istraživanja atomskog oružja. Inspektori Meðunarodne agencije za atomsku energiju su prošle nedelje veæ obišli kompleks Parèin i uzeli uzorke terena, ali diplomate sada ukazuju da bi inspektori hteli da uzmu nove uzorke sa drugog kraja kompleksa.

Ukoliko bi ti uzorci bili upuæeni francuskom poštom - zakasnili bi tri dana, jer su francuski poštanski radnici upravo zapoèeli trodnevni generalni štrajk u znak protesta zbog politike vlade predsednika Žaka Širaka. Poštanski zvaniènici su izjavili da je u štrajk stupilo svega 13 odsto od 300 hiljada poštanskih radnika u zemlji, ali nadležni u sindikatu tvrde da je u štrajku najmanje 20 odsto poštara. Nameru da do kraja dana stupe u štrajk su najavili i železnièki radnici, èime bi se zaustavile dve treæine železnièkog saobraæaja u zemlji. Uèitelji i drugi službenici su za èetvrtak zakazali demonstracije ulicama Pariza, protestujuæi zbog malih nadnica, smanjenja broja radnih mesta i predloga za produženje sadašnje 35-osatne radne nedelje.

XS
SM
MD
LG