Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_palestinian_president_mahmoud_abbas_15jan05_150.jpg">Novi palestinski predsednik Mahmud Abas položio zakletvu na sveèanosti u Ramali  - 2005-01-15


Novi predsednik se veæ suoèava sa svojom prvom krizom -- nakon prekjuèerašnjeg smrtonosnog napada na izraelski bezbednosni punkt u pojasu Gaze Izrael je presekao sve veze sa palestinskim vlastima i novim palestinskim predsednikom.

Mahmud Abas je položio zakletvu u sobi punoj oduševljenih pristalica. Abas je sada nalazi na èelu Palestinskih vlasti, zamenivši Jasera Arafata koji je skoro èetiri decenije vodio pokreta za uspostavljanje nezavisne palestinske države. Abas je stupio na dužnost u jeku nove krize sa Izraelom, èija je vlada u petak prekinula sve veze sa palestinskim vlastima i uvela blokadu pojasa Gaze. Naredba je usledila dan pošto su palestinski napadaèi napali izraelski kontrolni punkt u središtu Gaze, kojom prilikom je šest civila ubijeno, i još pet ranjeno. Izrael je saopštio da æe prekid veza trajati sve dok Abas ne obuzda palestinske ekstremiste i spreèi dalje teroristièke napade. Abas je u svom inauguralnom govoru pozvao na obostrani prekid vatre i povratak pregovorima:

Mahmud Abas je rekao da pruža ruku mira Izraelu, osudivši nasilje koje optereæuje arapsko-izraelske odnose. Meðutim, upadljivo je da novi palestinski predsednik nije reagovao na izraelski zahtev da se direktno konfrontira za palestinskim ekstremistima. U svojim ranijim nastupima predsednik Abas je isticao da je sklon dijalogu i da neæe preduzeti silu protiv ekstremista. Prekjuèerašnji napad u Gazi i izraelska reakcija koja je usledila, krupan su udarac za Abasa, koji je oèeivao da æe stupiti na položaj predsednika uz punu podršku Izraela. Palestinski predsednik je pod ogromnim pritiskom Izraela i Palestinaca da obezbedi obnavljanje mirovnih pregovora i pomogne normalizaciju života na palestinskim teritorijama. Izraelski zvaniènici tvrde da Abas izbegava suoèavanje sa palestinskim ekstremistima i da je potrebno izvršiti pritisak na njega da promeni kurs. U meðuvremenu, danas su izvršena dva odvojena izraelska napada na, kako se navodi, ekstremiste u Gazi u kojima je ubijeno šest Palestinaca. Lokalni bolnièki izvori navode da je u tim napadima najmanje èetvoro dece ranjeno.

XS
SM
MD
LG