Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/at_cigarette_butts_150_eng_29nov03.jpg">Zabrana pušenja stupa na snagu širom Italije - 2005-01-13


14 miliona Italijana više neæe smeti da zapale cigaretu na javnim mestima, osim ukoliko u njima ne postoje posebne prostorije za pušaèe. Oni koji prekrše zabranu moraæe da plate visoke novèane kazne.

U Italiji je na snazi novi zakon protiv pušenja, kojim se pušenje zabranjuje u barovima, restoranima i kancelarijama. Takodje, cigarete su zabranjene u bioskopima, školama, bolnicama ili u javnom prevozu. Neki smatraju da su nove norme vrsta prohibicije, ali prema anketama, 60% pušaèa u Italiji podržava taj zakon i planira da promeni svoje navike. Ministar zdravlja Djirolamo Sirkia koji je snažno podržavao zakon kaže da njegov cilj nije prohibicija nego zaštita zdravlja svih Italijana.

Sirkija kaže da bi prohibicija znaèila da je pušenje u potpunosti zabranjeno, ali da to nije sluèaj. Dozvoljeno je na odredjenim mestima, u domovima pušaèa i posebnim prostorijama koje imaju dobru ventilaciju da bi se zaštitilo zdravlje pušaèa ali i njihovih kolega.» istièe Sirkia.

Neki Italijani su ipak nezadovoljni zbog novih restrikcija. Ministar odbrane Antonio Martino koji je pušaè od svoje 18. godine, smatra da je novi zakon otišao predaleko i tvrdi da je pravo da zapali cigaretu njegovo neotudjivo pravo. Ipak mnogi italijanski pušaèi po svemu sudeæi prihvataju nova pravila.

«Dok smo ranije prièali gde idemo na veèeru, sada æemo pitati jedni druge gde idemo da bi zapalili cigaretu» kaže jedan Rimljanin. U ovom trenutku, samo 10% italijanskih restorana ima posebne prostorije za pušaèe i mnogi vlasnici kažu da ne planiraju da adaptiraju deo prostora za tu svrhu. Pušaèi æe morati da se naviknu ili da izlaze napolje, kaže ova vlasnica restorana.

«Rekla sam ovim damama – više nema pušenja. Duvan je ionako štetan za vas» kaže ona.

Iako je novi zakon protiv jedan od najrestriktivnijih u Evropi, po svemu sudeæi veæi deo italijanskih pušaèa je pomiren sa sudbinom. Kazne za prekršioce æe biti visoke, a biæe još znatno veæe za vlasnike barova i restorana koji ne sprovode zakon. Zato pušaèi shvataju da nema mnogo toga što mogu da uèine.

«Mislim da æe na kraju to biti dobra stvar zato što æemo se naviæi na to… baš kao što smo navikli da ne pušimo u autobusima ili bioskopima» kaže ovaj Italijan i dodaje da je sve stvar promene navika. Medjutim, jedno veliko pitanje ostaje – da li æe zabrana zaista biti sprovedena ili æe postati još jedan italijanski zakon koji æe postojati na papiru ali ne i u praksi.

XS
SM
MD
LG