Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/nasa_titan_150_eng_27oct04.jpg">Kako zaštiti planetu od moguæeg udara komete ili asteroida - 2005-01-11


Nedavni katastrofalni zemljotres u Indijskom okeanu i plimski talas koji je izazvao, pokazali su koliko je naša planeta osetljiva na prirodne katastrofe.

Mnogi su se posle upitali: šta ako jednoga dana ustanovimo da su neki asteroid ili neka kometa krenuli pravo ka nama? Ima li šanse da ih zaustavimo ili skrenemo? Ali pitanje nije novo, pa æe tako, veæ u sredu, iz svemirskog centra Kejp Kanaveral, na Floridi, biti lansirana svemirska sonda zvana Dip impekt (Deep Impact), sa zadatkom kakav nije imala ni jedna do sada: izbaciti specijalni projektil koji æe probušiti rupu u kometi zvanoj Templ jedan (Tempel 1).

Sonda koja æe ostati u blizini pokušaæe da ustanovi od èega je kometa sastavljena. Nauènici misle da se duboko u njoj nalaze zamrznuti osnovni hemijski sastojci koji su doveli do nastanka vode, a zatim i do pojave života. Ali Dip impekt takodje bi trebalo da pokaže da li i kako se može uticati na putanju neke komete.

Udar nebeskog tela preènika veæeg od 800 metara izazvao bi globalne posledice. U svetu veæ postoji tehnologija koja bi verovatno mogla da skrene takvo nebesko telo sa putanje moguæeg sudara sa nama. Ali da bi skretanje bilo sigurno, opasnost mora da bude primeæena na vreme - što znaèi bar koju desetinu godina pre moguæeg sudara. Zato je dobro približiti se jednom od bezopasnih i videti šta tu može da se uèini.

XS
SM
MD
LG