Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/voa_osborne_alaska_child_internet_4jun03_eng_150.jpg">Sve veæi broj žrtava internet kriminalaca, takozvanih 'pecaroša' - 2005-01-10


Ronu Forsteru je bilo dosta svega. Bio je zatrpan e-mail porukama u kojima su od njega traženi lièni podaci.

Ron Forser kaže da su mu traženi podaci o bankovnom raèunu jer je banka navodno imala problema da ga kontaktira – od njega su traženi svi bankovni podaci, ukljuèujuæi ime, pasvorde, kodove i imena roditelja. Meðutim, rijeèe je o potpuno lažnim veb sajtovima koji se predstavljaju kao legitimne, postojeæe institucije. Meðu najèešæim metama internetr kriminalaca je kompanija VISA.

Ako vam majka pošalje e-mail i traži da joj taèno napišete kako se zovete, bili biste iznenaðeni. Na isti naèin morate oprezno ragovati kada vam vaša banka traži podatke, ukljuèujuæi i identifikaciju – koje bi po pravilu uvijek morala da posjeduje, kaže Garet Grifit, portparol internet komapnije “Ebay”.

Ovako izgleda email koji dobijete i od vas se traži da kliknete na odreðeni link. Znaci da je vebsajt lažan je to što na njima uglavnom nema kontakt informacija, nema domena i direktnog e-mail kontakta.

Beri Foks, kompjuterski ekspert kaže da ako se dvoumite – jednostavno pozovite kompaniju telefonom i ako vam kompanija ne da broj telefona na koji možete da je pozovete, onda ta firma i ne zaslužuje da sa njom poslujete putem interneta. Upozorenja su jasna. Budite oprezni jer ekspedicije “pecaroša” svakodnevno traže mušterije da im potvrde liène i povjerljive informacije.

XS
SM
MD
LG