Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/more_oscars.gif">Ko su najozbiljniji kandidati za ovogodišnju nagradu amerièke Filmske akademije? - 2005-01-10


Kritièari su gotovo jednoglasni da je izvesna nominacija Džejmija Foksa za izuzetno tumaèenje Reja Èarlsa u filmu «Rej». Foks je autentièno preneo pokrete i intonaciju legendarnog pevaèa, i osvetlio obe strane njegove liènosti: njegovu nežnu i vedru stranu ali i mraènu crtu koja je dovela do višegodišnje ovisnosti o narkoticima i bezoseæajnog ponašanja prema ženama.

«Ja sam prvo bio komièar. Na sceni sam skidao ponašanje Edija Marfija i pokrete Rièarda Prajora Onda sam dobio ulogu u seriji In Living Color gde smo glumili razlièite likove i trudili se da prikažemo što vernije razne karaktere. Od tada se kad god dobijem karakternu ulogu trudim da prikažem više dimenzija te liènosti. Kod «Reja» se sve to spojilo u jedno. Moj rad kao komièara, tumaèenje karaktera, a sve to prožima muzika», kaže DŽejmi Foks. Osim što bi Oskar bio nagrada za Džejmija Foksa, mnogi bi ga doživeli i kao odavanje poèasti voljenom pevaèu koji je preminuo prošlog juna. Ostali jaki kandidati su Lenoardo di Kaprio kao Hauard Hjuz u filmu «Aviator», i Pol Djamati kao gubitnik koji dobija novu šansu u ljubavi u miljeniku kritièara – Sideways.

«Mislim da je to sjajan film, drago mi je što se dopada ljudima. Nisam bio siguran da hoæe, prvi put kad sam ga gledao u celini pomislio sam da je odlièan ali da dosta angažuje gledaoca. Mogli biste propustiti poentu i pomisliti da je to samo prièa o dva tipa koja žele da se napiju i spavaju sa prvom ženom pri ruci. Medjutim film ima mnogo veæu dubinu», kaže Pol Ðamati.

Kao ozbiljni kandidati za Oskara pominju se Havier Bardem za ulogu u filmu Sea Inside u kome igra Ramona Sampedra, koji se 30 godina borio za svoje pravo na eutanaziju posle nesreæe u kojoj je ostao paralizovan i Džoni Dep kao pisac J.M Barrie u ostvarenju «Finding Neverland»,

«Nas film se ne bavi ružnim glasinama o autoru Petra Pana. Za vreme njegovog života, pratili su ga brojni traèevi i spekulacije. Za mene je bilo važno da se klonimo tih mraènih glasina i dodjemo do suštine njegove inspiracije za Petra Pana, i suštine njegove liènosti», kaže Džoni Dep.

Mnogi prognoziraju i da æe Don Èidl biti nominovan za glavnu ulogu u filmu «Hotel Ruanda».

«Znao sam šta se dogodilo u Ruandi ali tek je nakon egzodusa dva milona ljudi obim tragedije poèeo da izlazi na videlo. Do sada nisam video scenario koji se bavi tom temom i zato sam bio vrlo inspirisan da stanem iza ovog filma i dam sve od sebe da on bude snimljen», kaže Don Èidl.

Kao ozbiljni kandidati pominju se i Klint Istvud kao ostareli vlasnik jedne teretane koji nerado prihvata da trenira u boksu jednu mladu devojku u filmu Million Dollar Baby: Kevin Bejkon koji u filmu «Woodsman» tumaèi ulogu pedofila koji posle zatvorske kazne nastoji da živi ispravnim životom, i Liam Nison kao kontroverzni seksolog Alfred Kinsi u filmu Kinsi.

«U Kinsijevo vreme, prema tadašnjem istraživanju 90% srednjoškolaca nikada nije èulo za reè vagina, nikad nisu èuli za reè menstruacija. 20% je otprilike znalo da muškarac ima neku ulogu u pravljenju dece. Eto o èemu se radi», kaže Liam Nison.

Dvojica kandidata za prošlogodišnje Oskare, Bil Marej i Džud Lo, takodje se pominju kao moguæi nominovani – Marej za «The Life Acquatic with Steve Zissou» a Lo za «Closer». Neki se medjutim klade na Džima Kerija za ulogu u filmu «Veèni sjaj besprekornog uma» Toma Kruza u, za njega neobiènoj ulozi plaæenog ubice u filmu KOLATERAL. Takodje su u igri Džerard Batler kao muzièki genije unakaženog lica u Fantomu iz opere, Džon Travolta za ostvarenje «Ljubavna pesma za Bobija Longa» i u Americi sve popularniji Gael Garsija Bernal za ulogu mladog Èe Gevare u Motorcycle Diaries. Nominacije æe biti objavljene 25. januara dok æe 77. po redu dodela Oskara biti održana 27 feburara.

XS
SM
MD
LG