Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/150_Focus_On_Iraq24Aug04jpg.jpg">General Piter Koreli: Stanovnici Bagdada žele da glasaju, a to je ono èega se pobunjenici najviše plaše - 2005-01-05


Komandant multinacionalnih snaga u Bagdadu, general Piter Koreli, kaže da koalicija beleži izvestan uspeh u borbi protiv pobunjenika, ali priznaje da æe se nasilje nastaviti kako se bude približavao dan izbora, 30. januar.

General major Piter Koreli kaže da sve više Iraèana dostavlja informacije koalicionim snagama, što èesto dovodi do uspešnog otkrivanja bombi pre nego što eksplodiraju:

”Prošle nedelje otkrili smo oko polovinu bombi. Na svaku bombu koju ste videli da je eksplodirala našli smo još jednu, ili smo razbili æeliju koja je pokušala da je postavi. U Bagdadu živi 7 miliona ljudi, a ja bih želeo da, na neki naèin, svih sedam miliona pari oèiju radi za nas.“

To za sada nije sluèaj. Ali general Koreli kaže da mnoge Iraèane poèinje da zamara užasan uèinak tih bombi, pa sve èešæe pozivaju specijalan telefonski broj za anonimno dojavljivanje o pobunjenièkim aktivnostima. Koreli je izrazio uverenje da ih na to podstièu i nastojanja koalicije da obezbedi osnovne potrebe, kao što su snabdevanje vodom i strujom i funkcionalna kanalizacija. Amerièki general je rekao da su bombaški napadi uplašili gradjane, ali da iraèke ankete ukazuju na to da velika veæina Iraèana želi da izbori budu uspešni. On je dodao da gradjani, uprkos strahu, poèinju da preduzimaju akcije u smislu pomaganja borbe protiv pobune:

”Stvorili su faktor straha koji možemo veoma, veoma teško da procenimo. Taj faktor straha je nešto najteže protiv èega moramo da se borimo. A za razbijanje tog zatvorenog kruga straha potrebna nam je pomoæ iraèkog naroda.“

Komandant multinacionalnih snaga u Bagdadu rekao je da Iraèani i po ulicama sve èešæe prilaze vojnicima koalicije sa informacijama. On je predvideo da æe bezbednosna situacija u Iraku biti bolja na dan izbora, ali i da æe u narednim danima doæi do privremenog naglog poveæanja nasilja. Ipak, on smatra da æe izbori biti uspešno sprovedeni:

”Stanovnici Bagdada žele da glasaju. A to je ono èega se pobunjenici najviše plaše.“

General Koreli rekao je da napadi na nove iraèke vojnike i pripadnike nacionalne garde nisu odvratili druge od prijavljivanja u snage bezbednosti. On je dodao kako zajedno sa tim snagama i iraèkom vladom radi na izradi bezbednosnih planova za dan izbora.

XS
SM
MD
LG