Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/nba_logo_150_eng_7jan04.jpg">Pregled NBA lige u 2004. godini - 2005-01-01


Lebron Džejms je i drugi deo svoje debitantske sezone odigrao na izuzetnom novou i ne samo da je postao prvi Ruki godine u istoriji Klivlend Kavalirsa, nego je i do poslednjeg trenutka držao svoj tim u konkurenciji za plasman u plej-of.

Drugu godinu zaredom najbolji strelac NBA lige bio je Trejsi Mekgrejdi, koji je 14. marta protiv Vašington Vizardsa postigao 62 poena, srušivši svoj lièni, ali i klupski rekord Orlanda. «Magièni» su meðutim, završili sa najgorim skorom u ligi, a Ti-Mek je tokom leta trejdovan u Hjuston. Drugo mesto na listi strelaca zauzeo je Predrag Stojakoviæ.

Dvogodišnju dominaciju Tima Dankana u trci za MVP igraèa lige, okonèao je Kevin Garnet, a jedan od mnogih NBA košarkaša koji se provalaèio po sudovima bio je i bivši krilni centar Nju Džersija Džejson Vilijams. On je osloboðen optužbe za ubistvo vozaèa limuzine na svom imanju, ali je proglašen krivim zbog zataškivanja pucanjave. Kobi Brajant non-stop je bio na relaciji Los Anðeles – Igl, Kolorado, gde je bio suoèen sa optužbom za silovanje. Krivièna optužnica je kasnije povuèena, a tokom plej-ofa, Brajant je posle pojavljivanja na sudu obièno igrao još bolje. Jednom prilikom, posle jutarnje sesije u Koloradu, stigao je na vreme u Los Anðeles i gotovo sam pobedio San Antonio - ubacivši 42 poena.

Nekoliko dana kasnije serija izmeðu Lejkersa i Sparsa bila je na ivici. Poznato je da se utakmice NBA plej-ofa završavaju dramatièno, ali voog puta bilo je i više od toga. Tim Dankan je doneo prednost San Antoniju 4 desetinke pre kraja pete utakmice polufinala Zapada, ali je i tako malo vremena bilo dovoljno Deriku Fišeru za preokret.

Sutradan, Èonsi Bilaps je izborio produžetak protiv Nju Džersija, trojkiom sa pola terena. Netsi su ipak, poasle tri produžetka dobili ovu utakmicu, poveli sa 3-2 u seriji, ali izgubili naredna dva duela. Detroit je otišao dalje, ka finalu, gde su ga èekali Lejkersi.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger bio je zabrinut jer su Lejkersi bili na pragu poraza u velikom finalu. Detroit je vodio sa 3-1 u seriji, kada se Švarceneger šaljivo obratio novinarima, a nedugo zatim, finalna serija je bila gotova. Nova generacija «loših momaka» predvoðena Benom i Rašidom Valasom, uz Ripa Hamiltona, MVP-ja finalne serije Èonsija Bilapsa i mladog Tejšona Prinsa, iznenadila je ceo košarkaški svet i dominirala nad Lejkersima na putu ka treæoj tituli u sitoriji kluba. Najmlaði uèesnik finala plej-ofa i najmlaði vlasnik šampionskog prstena postao je Darko Milièiæ, drugi pik sa drafta 2003. godine, a meðu onima koji su imali zasluge za ovaj trijumf Pistonsa bio je još jedan naš èovek – Igor Kokoškov, pomoæni trener u struènom štabu Lerija Brauna.

U letnjoj pauzi raspali su se Lejkersi. Fil Džekson je otišao u penziju, Šakil O'Nil je trejdovan u Majami, a Kobi Brajant potpisao je novi, sedmogodišnji ugovor sa «jezerdžijama», vredan 136 miliona dolara.

Dan koji nijedan ljubitelj NBA lige, navijaè, zvaniènik ili igraè neæe zaboraviti, svakako je 19. novembar. Repriza finala Istoène konferencije u prethodnoj sezoni, duel izmeðu Detroita i Indijane završio se najveæom tuèom u istoriji amerièkog profesionalnog sporta. Tokom poslednje èetvrtine, pri velikom voðstvu gostiju iz Indijanapolisa, Ron Artest je grubo faulirao Bena Valasa. Big Ben je odgovorio odgurnuvši Artesta, aonda su se umešali svi igraèi i ztreneri sa obe klupe. Taman kada se èinilo da se situacija smiruje, iz publike je doletela plastièna èaša sa pivom, koja je pogodila Artesta dok je ležao na zapisnièkom stolu. Poznat po «kratkom fitilju», Artest je utrèao na tribine kako bi utvrdio ko ga je pogodio, što je zapoèelo seriju incidenata kako na tribinama tako i na parketu. Ron Artest je suspendovan do kraja sezone, Stivan Džekson 30, a Džermejn O'Nil 25 utakmica, s tim da mu je kasnije kazna umanjena na 15. Ben Valas je prošao sa šest utakmica pauze, a Entoni Džonson sa pet.

Nekoliko dana kasnije, jedan navijaè pojavio se na utakmici izmeðu Klivelnda i Detroita sa bokserskim rukavicama. Duhovita, ali ne naroèito dobra ideja. Policija ga je ispratila iz dvorane, a on se kasnije vratio bez rukavica, i seo iza klupe Pistonsa, blizu Igora Kokoškova.

XS
SM
MD
LG