Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src=" http://voa-8.chntva1-dc1.cscehub.com/mediastore/department_of_justice_logo_150.jpg ">Amerièki sekretarijat za pravosuðe korigovao ranije tumaèenje torture  - 2004-12-31


Amerièki sekretarijat za pravosuðe danas je korigovao ranije tumaèenje torture – definišuæi je kao nanošenje ozbiljnog bola i patnje – mentalne ili fizièke – u cilju obezjeðivanja priznanja ili informacija. Tumaèenje je redefinisano nakon pritužbi o zlostavljanjima zatvorenika u Gvantanamu, Avganistanu i Iraku.

Istovremeno, advokat Hude Amaš, bliske saradnice Sadama Huseina, poznatije pod nadimkom “gospoða Antraks” u meðuvremenu je zatražio da njegov klijent bude oslobaðan iz zatvora, zbog svakodnevnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Huda Amaš, koja se u amerièkom pritvoru nalazi od maja 2003., boluje od raka.

Video snimkom koji je dostavljen APTN-u, iraèki pobunjenici tvrde da su izvršili raketni napad na amerièku bazu sjeveroistoèno od Faludže, u kojoj je danas pronaðeno tijelo ubijenog pripadnika nacionalne garde, sa porukom da æe tako završiti svi koji saraðuju sa amerièkim i koalicionim snagama u Iraku. u Duluiji, sjeverno od Bagada, amerièke i iraèke vladine snage danas su uhapsile 49 pobunjenika. Ugašen je požar na juèe sabotiranoj, glavnoj bagdadskoj rafineriji nafte, a južnokorejski parlament je veæinom glasova odobrio ostanak vojnika u sastavu koaliconih trupa na još godinu.

Desetine hiljada Palestinaca prisustvovale su ceremoniji obiljeavanja èetrdesetogodišnjice pokreta Fatah u Gazi. Aktuelni voða fataha i najozbiljniji kandidat za predsjednika palestinske samouprave, Mahmud Abas rekao je okupljenima da æe Palestinci ostati dosljedni viziji pokojnog predsjednika Jasera Arafata - ideji da palestinski djeèaci i djevojèice slobodno vijore svoju zastavu na crkvama, džamijama i zidovima Jerusalima. Abasovo obraæanje uslijedilo je svega nekoliko sati pošto su izraelske snage u raketnom napadu na izbjeglièki logor u kan Junisu, ubile dvoje Palestinaca.

Predstavnici vlade Sudana i pobunjenika sa juga države danas su u Keniji potpisali nekoliko dokumenata sporazuma, kojim bi trebalo da bude okonèan 21-godišnji graðanski rat. Danas potpisani dokumenti podrazumijevaju momentalnu obustavu svih sukoba i detalje implementacije plana. Ceremoniji su prisustvovali sudanski predsjednik Omar Al Bašir i glavni posrednici u pregovorima – južnoafrièki predsjednik Tabo Mbeki i potpredsjednik Kenije Mudi Avori. Potpisivanje finalnog dokumenta kojim æe, kako se oèekuje, biti stavljena taèka i na krizu u Darfuru, najavljeno je za 9 januar.

U namjeri da još jednom naglasi podšku pobjedniku na prošlonedjeljnim predsjednikèkim izborima Viktoru Jušèenku, u Ukrajinu je danas doputovao predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili. Njih dvojica æe se pridružiti hiljadama Kijevljanja na proslavi doèeka nove godine, na centralnom trgu “Nezavisnosti”, mjestu na kome su Jušèenkove pristalice nedjeljama protestovale zbog izborne kraðe na poništenom novembarskom glasanju. Viktor Janukoviè, danas je, istovremeno, u direktnom obraæanju putem državne televizije, podnio ostavku na funkciju premijera, ali je ponovo odbio da prizna izborni poraz.

U požaru u jednoj diskoteci u Buenos Aieresu, poginulo je 175, a više od 600 ljudi je povrijeðeno. Prema saopštenju aregentinskog ministra unutrašnjih poslova Anibala Fernandeza, požar u diskoteci buknuo je tokom noci koncerta lokalne grupe "Los Kaljeros", kojem je pristustvovalo 1500 ljudi, mahom omladine.

XS
SM
MD
LG