Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ozone_hole.jpg">Mišel Bel: Pronašli smo veoma jake dokaze uticaja ozona na smrtnost u Sjedinjenim Državama - 2004-12-31


Davno je ustanovljeno da zagaðenje utièe na zdravlje i poveæava srèane i disajne probleme. Meðutim, rezultati jedne nove studije objavljeni u “Journal of the American Medical Association”, pokazuju da ozonsko zagaðenje - koje prvenstveno izazivaju saobraæaj i gasovi iz elektrana, može i da ubije. Doktor Mišel Bel, sa Fakulteta za šumarstvo i životnu sredinu Jelskog univeziteta, sprovela je istraživanje zajedno sa kolegama sa Fakulteta za javno zdravlje “Blumberg”, Univerziteta “Džons Hopkins”.

“Pronašli smo veoma jake dokaze uticaja ozona na smrtnost u Sjedinjenim Državama. Istraživali smo u 95 veæih gradskih zajednica i utvrdili da poveæan nivo ozona veæ naredne nedelje utièe na poveæanje stope smrtnosti”, kaže Mišel Bel.

Pokrovitelj istraživanja je Amerièka agencija za zaštitu životne sredine, koja je htela da proceni sadašnje standarde ozonskog zagaðenja. Nauènici su uporedili nivo ozona i podatke o smrtnosti tokom proteklih 14 godina u 95 amerièkih gradova - èime je obuhvaæeno gotovo 40 odsto ukupnog stanovništva Sjedinjenih Država.

Mišel Bel kaže da je veza izmeðu ozona i smrtnosti ustanovljena èak i u periodima nižeg ozonskog zagaðenja,...dodajuæi da bi sniženje sadašnjeg nivoa ozona za treæinu, moglo da spase život 4000 stanovnika 95 gradova obuhvaæenih studijom. Veæim smanjenjem - poveæao bi se i broj preživelih. Agencija za zaštitu životne sredine æe da razmotri rezultate èim izvrši procenu sadašnjih standarda. U meðuvremenu, Mišel Bel istièe da i ljudi mogu da pomognu, jer stvari kao što su korišæenje javnog saobraæaja, smanjenje broja vožnji automobilom i udruživanje u prevozu, kao i sve drugo što smanjuje potrošnju energije, smanjuje nivo ozona.

Krajnji cilj su èistiji i zdraviji vazduh i manja smrtnost izazvana visokim zagaðenjem vazduha.

XS
SM
MD
LG