Linkovi

28. decembra 1945. amerièki Kongres je usvojio Zakletvu pred zastavom SAD - 2004-12-23


28. decembra 1945. amerièki Kongres je usvojio Zakletvu pred zastavom SAD Fransisa Belamija, baptistièkog sveštenika i nastojnika jedne škole. Zakletva je prvi put objavljena u jednom magazinu za mlade 1892. godine, na èetiristotu godišnjicu dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku. Danas, mnogi sastanci i skupovi poèinju izgovaranjem Zakletve, a svakog dana napoèetku nastave, izgovaraju je deca u školi:

”Zaklinjem se pred zastavoma SAD i ove države, u jednu naciju, nedeljivu pred Bogom, u kojoj su sloboda i pravda jednaki za sve.“

Reèi ”pred Bogom“ dodate su u junu 1954. za vreme mandata predsednika Dvajta Ajzenhauera. Medjutim, nedavno je zbog tih reèi pokrenuta rasprava pred Vrhovnim sudom ali i u celom društvu, i to zbog tužbe koju je pred nižim sudom pokrenuo i dobio otac jednog maloletnog deteta, inaèe ateista. Naime, on tvrdi da to što njegov sin - takodje ateista - mora da izgovara pomenutu zakletvu u školi, predstavlja narušavanje odvojenosti religije i države, što je zagarantovano Ustavom SAD. Vrhovni sud je presudio u korist države, ali uglavnom iz proceduralnih razloga, tako da se u buduænosti oèekuje još pokretanja inicijative za ocenu ustavnosti Zakletve pod zastavom.

XS
SM
MD
LG