Linkovi

<img align=left border=1 width=60 hspace=8 src="http://www.voanews.com/mediastore/ap_iraq_burning_car_Mosul_121704_150.jpg">Trojica amerièkih marinaca poginula u današnjim borbama u pokrajini al-Anbar - 2004-12-23


Amerièke trupe sukobile su se danas sa iraèkim pobunjenicima u bivšem pobunjenièkom uporištu u Faludži, dok žitelji èekaju da se vrate svojim kuæama prvi put posle amerièke ofanzive u tom gradu u novembru mesecu.

Amerièki ratni avioni i tenkovi otvarali su vatru na delove grada, u koji je danas pokušalo da se vrati 200 porodica. Iraèka privremena vlada je oèekivala povratak oko 2.000 porodica uprkos razorenoj infrastrukturi Faludže. Preko 200.000 stanovnika Faludže je napustilo svoje domove pred poèetak ofanzive. Poslednjih sedam nedelja proveli su pod šatorima nadomak grada i u obližnjim selima. U medjuvrmenu, trojica amerièkih marinaca poginula su u današnjim borbama u pokrajini al-Anbar, u kojoj se nalazi i Faludža. Amerièki vojni izvori nisu naveli mesto gde su marinci poginuli, iako je saopštenje izdato dok su trajale borbe u Faludži. Istraga prekjuèerašnjeg -- kako se smatra -- samoubilaèkog napada u amerièkoj vojnoj bazi u Mosulu, u kojem je poginulo 22-je ljudi, nastavljena je i danas.

XS
SM
MD
LG